avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Petitie primarie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Petitie primarie

Buna ziua, am depus o petitie la primaria de sector si nu am primit nici un raspuns.
Cum ii pot actiona in judecata, in contencios administrative sau judiciar?.
Si daca vreti sa fiti amabil sa mi explicate ce inseamna fiecare.
Multumesc.#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 21 Noiembrie 2015
Conform disp OG nr 27/2002 Art. 8
(1)Autorităţile şi instituţiile publice sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petiţiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.
(2)Pentru soluţionarea petiţiilor primite de la o altă autoritate sau instituţie publică, potrivit art. 6 alin. (4), curge un nou termen de 30 de zile.

la data 30-apr-2002 Art. 8, alin. (2) modificat de Art. 1, punctul 6. din Legea 233/2002 :
(2)Pentru soluţionarea petiţiilor transmise, potrivit art. 61, de la alte autorităţi sau instituţii publice, termenul de 30 de zile curge de la data înregistrării petiţiei la autoritatea sau instituţia publică competentă.autoritatea publica are obligatia sa comunice raspuns la petitie in termen de 30 de zile
Tot dispozitia mentionata la art precizeaza
Art. 9
În situaţia în care aspectele sesizate prin petiţie necesită o cercetare mai amănunţită, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate prelungi termenul prevăzut la art. 8 cu cel mult 15 zile.
c

Daca primaria nu raspunde in termenul legal prevazut aveti dreptul sa formulati plangere in contencios administrativ
Legea nr.554/2004:
art. 1: Subiectele de sesizare a instantei
(1)Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.
@ ndan57

Actiunea o veti promova la Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul sau isi are sediul Primaria.

Legea nr.554/2004:
art. 11: Termenul de introducere a actiunii
(1)Cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni de la:
a)data comunicarii raspunsului la plangerea prealabila;
b)data comunicarii refuzului nejustificat de solutionare a cererii;
c)data expirarii termenului de solutionare a plangerii prealabile, respectiv data expirarii termenului legal de solutionare a cererii;
d)data expirarii termenului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis in solutionarea favorabila a cererii sau, dupa caz, a plangerii prealabile;
e)data incheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, in cazul contractelor administrative.
(2)Pentru motive temeinice, in cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusa si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de un an de la data comunicarii actului, data luarii la cunostinta, data introducerii cererii sau data incheierii procesului-verbal de conciliere, dupa caz.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz primarie akkad akkad daca o primarie refuza sa asigure cofinantarea unor proiecte asumate prin hcl, ma pot adresa instantei de contencios adm? de la ce moment curge termenul de 6 ... (vezi toată discuția)
Raspuns la petitii costintancu costintancu ce se poate face atunci cand o institutie de stat nu-ti da raspuns la petitie in termen legal, termenul fiind depasit cu peste un an fata de solicitarea ... (vezi toată discuția)
Primariile trebuie sa raspunda la petitii ? BescheaGeorgeta BescheaGeorgeta Buna ziua Am facut o sesizare prin email in legatura cu un titlu de proprietate la o primarie comunala din jud. Bacau. Am primit numar de inregistrare, dar au ... (vezi toată discuția)