avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia sau concedierea angajatului fara acordul sau
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia sau concedierea angajatului fara acordul sau

Buna ziua.am si eu o nelamurire;eu am intrat intr-un concediu de odihna de X zile, de pe datade 16.11.anul curent.Astazi la a- 4 zi de concediu am fost sa imi ridic partea salariala ce mi se cuvine,la care mi sa pus pe masa o coala A4 in care sa specific ca mi.am primit suma salariala pe luna noiembrie.Zis si facut...dupa semnarea hartiei sunt instiintat de catre angajatorul meu ca incepand cu data terminarii concediului de odihna sa fac bine imi caut de munca pentru ca se simte jignit(a) de faptul ca imi cer drepurile legale si salariale de angajat ca nu am incredere in spusele dansei (dansului)...iar eu i.am spus ca nu vreau sa imi caut alt loc de munca si nici nu vreau sa imi dau demisia pe baza acestor motive neintemeiate.Intrebarea este;are voie sa ma dea afara de pe postul meu atata timp cat nu vreau eu sa plec si sa fiu de acord sa imi dau demisia in asemenea circumstante atunci cand ar trebui sa imi reinep activitatea?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 4 Decembrie 2015
pentru aceste motive "puerile" nu va poate concedia , si nici nu va poate impune demisia (act individual unilateral al angajatului),insa , daca exista motive intemeiate -disciplinare sau chiar si motive care nu tin de persoana dvs o poate face.
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
cum adica care nu tin de persoana mea(exemplu va rog frumos).Si daca ma da afara, imi va plati cele 3 salarii compensatorii?
Motive care nu tin de persoana salariatului : desfiintarea postului ocupat de acel salariat., etc.
Care este prevederea interna ce se refera la acordarea salariilor compensatorii ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
va salut cu respect.
aztazi am terminat concediul de odihna cerut lucru care ma bucura,insa am aflat cu stupoare ca locul meu de munca a fost ocupat.
tot astazi am primit si o notificare din partea angajatorului care reprezinta concedierea(incetarea C.i.M)la initiativa angajatorului in baza art65(1) din legea53/2003 si ca se va desfiinta postul meu de munca.
mi sa bagat pe gat si preavizul de 20 de zilesi au si modificat programul de munca...de data aceasta legal (8 ore)
-urmeaza ca din luna ianuarie sa inceteze colaborarea.
-intrebare:
-este normal si legal sa angajeze din nou alta persoana in locul meu?
-trebuie sa ma dea in somaj?
pot primi cele 3 salarii compensatorii?
( pt ca m-au sunat colegii de munca si au spus ca dupa ce am plecat eu acasa a veni o alta persoana in locul meu)este corecta aceasta metoda???????????
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac sa ies in somaj? bcosmindo bcosmindo unde tre sa merg sa verific sa vad daca pot iesi in somaj? (vezi toată discuția)
Beneficiere somaj ContSters31759 ContSters31759 Va rog sa-mi spuneti cu ce articole as putea sa inchid contractul unui angajat, astfel incat sa poata beneficia de somaj! Multumesc mult!! (vezi toată discuția)
Contract pe perioada determinata flary23 flary23 buna ziua, am urmatorul caz, o persoana vine cu acordul partilor de la o alta societate, o angajez cu contract pe perioada nedeterminata si este data afara ... (vezi toată discuția)