avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia sau concedierea angajatului fara acordul sau
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia sau concedierea angajatului fara acordul sau

Buna ziua.am si eu o nelamurire;eu am intrat intr-un concediu de odihna de X zile, de pe datade 16.11.anul curent.Astazi la a- 4 zi de concediu am fost sa imi ridic partea salariala ce mi se cuvine,la care mi sa pus pe masa o coala A4 in care sa specific ca mi.am primit suma salariala pe luna noiembrie.Zis si facut...dupa semnarea hartiei sunt instiintat de catre angajatorul meu ca incepand cu data terminarii concediului de odihna sa fac bine imi caut de munca pentru ca se simte jignit(a) de faptul ca imi cer drepurile legale si salariale de angajat ca nu am incredere in spusele dansei (dansului)...iar eu i.am spus ca nu vreau sa imi caut alt loc de munca si nici nu vreau sa imi dau demisia pe baza acestor motive neintemeiate.Intrebarea este;are voie sa ma dea afara de pe postul meu atata timp cat nu vreau eu sa plec si sa fiu de acord sa imi dau demisia in asemenea circumstante atunci cand ar trebui sa imi reinep activitatea?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 4 Decembrie 2015
Angajarea este pe aceeasi functie pe care ati fost si dvs. incadrat ?
nu sa relatat intern sau personal nimic despre salariile compensatorii.

da angajarea este pa calificarea mea.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In acest caz, daca nu exista prevederi interne legate de acordarea salariilor compensatorii , atunci angajatorul nu are nicio obligatie de a acorda asa ceva.

Art. 65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Conditiile impuse de art. 65 C.mun. pentru concediere sunt : desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si existenta unei cauze efective, reale si serioase.

Practica judiciara a decis ca, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post (Hotararea nr. 865 din data 2009-06-16 pronuntata de Curtea de Apel Suceava; Tribunalul Mehedinţi. Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale. Sentinţa nr. 526/28.02.2008, pronunţată în dos. nr. 9485/101/2007).
in aceste conditii pot beneficia de somaj?perioada lucru si cotizare: (3-2015/1-2016)
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac sa ies in somaj? bcosmindo bcosmindo unde tre sa merg sa verific sa vad daca pot iesi in somaj? (vezi toată discuția)
Incheiere cim - intrare in somaj alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Imi raspundeti va rog la o intrebare: pentru a da un angajat in somaj, cu ce articol se incheie CIM? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Beneficiere somaj ContSters31759 ContSters31759 Va rog sa-mi spuneti cu ce articole as putea sa inchid contractul unui angajat, astfel incat sa poata beneficia de somaj! Multumesc mult!! (vezi toată discuția)