Noi acum dorim sa infiintam asociatia de proprietari in scara cu 20 de ap. Pana acum nu am avut nici asociatia de locatari, nimic. Strangeam bani pt consumul energiei electrice in scara , interfon , schimbat usa intrare scara, reabilitare iluminat automat in scara. Avem inca 3000 de lei si doi restantieri.
Fiind nestiutori dorim sa facem totul legal si sa avem un statut "beton"
Intrebarea 1 -Cum poate prelua asociatia de proprietari pe care dorim sa infiintam (pt reabilitare) acum banii pe care am strans ca persoane fizice / ca locatari. Cei doi sunt restantieri cu 13 luni x 20 lei, Timp in care am platit si curentul scarii fara contributia lor. Dorim sa intram in legalitate si cu banii strans pana acum si cu platiile pe care le-am efectuat din acesti bani (facturi facut pe numele meu
).
Intrebarea 2- Se poate ca presedintele , administratorul, cenzorul , etc al asociatiei sa nu primeasca salariu?
Intrebarea 3- Se poate repartiza costul energiei electrice a scarii blocului pe apartament si nu pe persoane. Motivul este ca sunt care nu locuiesc in apartamentele lor (deci persona 0 in aceste ap) dar usa blocului o tinem inchis (avand interfon ) care consuma energie electrica, si prin aceasta o protejam si apartamentele lor de eventuale hoti. Cam in 11 ap sunt locatari permanent in rest ori in strainatate ori in alte parte. Nu avem lift, numai usa si iluminatul automat consuma energie electrica.
Intrebarea 4 Exista o cotizatia sindicala care trebuie platita?
Intrebarea 5 Sediul asociatiei poate sa fie una dintre uscatorie? Daca sa care este procedura de a inregistra asociatia in acest spatiu comun?
1-Sumele stranse le depuneti la deschiderea contului asociatiei de proprietari
Pentru recuperare debit acumulat de catre restantieri,aplicati disp art 50,51 din L nr 230/2007
2-Presedintele si cenzorul pot exercita responsabilitatea functiei si benevol,interesul acestora pentru a nu primi sume financiare urmand sa fie consemnat in contractul de mandat
Administratorul de imobil,daca este persoana fizica se incheie CIM,daca este persoana juridica se incheie contract de administrare
Administratorul de imobil trebuie sa fie remunerat ,trebuie sa depuna garantie materiala
3-Repartizarea c/v parti comune,conform disp L nr 230/2007 se face tuturor proprietarilor indiferent daca locuiesc sau nu in imobil
4-Dispozitiile in vigoare nu prevad infiintarea de sindicat la asociatiile de proprietari
Pentru corecta informare studiati atent L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007
@zolyxx,
Puteti sa va constituiti in asociatie de proprietari si gasiti toate amanuntele daca cititi cu atentie legea 230/2007, HG 1588/2007, cititi ceea ce gasiti aici pe forum si ne intrebati la fiecare pas ce sa faceti.
Modele de satut gasiti pe acest forum si nu este nevoie sa platiti pentru aceasta.
1. Asociatia va prelua in contabilitatea banii ce-i aveti la infiintarea asociatiei, datoriile catre furnizori, datoriile proprietarilor catre asociatie... Poate gasiti intre proprieatri un economist sau contabil care sa tina aceasta evidenta contabila in partida simpla.
2. Se poate ca presedintele, cenzorul, administratorul, instalator, femeia de servici etc., sa nu fie platiti daca acestia vor sa munceasca fara a fi platiti. Dar munca si raspunderea lor este aceeasi chiar daca sunt sau nu platiti.
3. Costul energiei electrice pentru iluminat casa scarii se repartizeaza pe numar de persoane ce locuiesc lunar si nu pe apartamente. Consumul pentru interfon este total nesemnificativ (sub 1% din consumul lunar) iar acest interfon este folosit de cei ce locuiesc in luna respectiva si nu e cei ce lipsesc. Asa ca nu are logica repartizarea altfel decat prevede legea tocmai ca este corect asa cum prevede legea.
4. Exista cotizatie pe care asociatie o plateste daca asociatia dumneavoastra se inscrie intr-o federatie de asociatii. Daca nu va inscrieti intr-o asemenea structura nu aveti cui sa platiti cotizatie. Sigur ca daca nu va descurcati cu infiintarea asociatiei, cu administrarea acesteia..., puteti apela acum la o federatie de asociatii de proprietari din zona dumneavoastra iar aceasta va consiliaza, va indruma pasa cu pas cum sa va infiintati asociatia si apoi sa o administrati.
5. Daca aveti o uscatorie, aceasta este cea mai buna solutie pentru sediul asociatiei. Este a dumneavoastra, a asociatiei si nu platiti nimic pentru ea. Atunci cand intocmiti statutul asociatiei, stipulati intr-un articol din acesta ca "sediul asociatiei de de proprietari Mimoza, este in loc..., str..., bloc..., scara..., etaj..., in spatiu amenajat-fost uscator". Statul se adopta in adunarea generala si impreuna cu celelalte inscrisuri se depune la judecatorul delegat. Incheirea ce o va emite judecatorul delega va cuprinde exact acest sediu pe care l-ati hotarat dumneavoastra.
Am uitat sa va spun ca furnizorul energiei termice are un modul de preparare apa calda si energie termica in scara blocului care la randul ei consuma energie electrica si este montat la contorul scarii. Consumul acestei electricitate este calculat Gk*kW( stiu eu cum), dar acest consum de electricitate le primim inapoi de la furnizorul de energie termica pe facturile lunare ca "Reducere pentru energie electrica" care difera pt fiecare in functie cate energie termica a consumat, calculat de ISTA.
Din aceasta cauza am decis intr-o sedinta (fara aceste 2 proprietari )ca contravaloarea energiei electrice platim pe ap. Caci este un pic nasol sa calculam cati bani primim inapoi ca reducere si restul sa inpartim pe persoana, caci furnizorul energiei termice nu ne comunica cati bani primesc apartamentele respective ca reducere. Deci ei primesc inapoi bani pe care nici nu au platit
Am crezut ca daca facem asociatie de proprietari si decidem, cu majoritate, ca plata facturilor le facem pe apartamente (cum am facut pana acum) si nu pe persoane va fii legal dar cum inteleg nu o putem face. De ce nu putem decide noi? Mai sunt alte vecin care nu stau in bloc si contribuie la facturi, numai acestea doi nu.
Din 20 ap 8 sunt plecati ce se intampla daca mai pleaca , si vin din cand in cand ?
Daca ramanem 5, noi vom plati tot consumul?
Si eu agreez propunerea ca costurile cu energia electrica la blocurile fara lift sau alti consumatori sa se repartizeze pe apartament - adica in mod egal.
Practic acest lucru se poate face si la blocurile cu lift, insa ar maui nevoie de un al doi-lea contor care sa masoare doar energie electrica necesara functionarii liftului si care va fi repartizata pe persoane (persoanele utilizeaza liftul), iar diferenta sa fie repartizata in mod egal pe fiecare apartament.
Trebuie doar ca tinand cont de cele aratate de dvs.(prezentati si argumentele), sa hotarati ca energia electrica sa fie repartizata conf. prev. HG nr. 1588, SECŢIUNEA a 7-a Repartizarea cheltuielilor de altă natură - art. 53-56.
In acest fel, proprietarilor apartamentelor nelocuite li se vor repartiza cosruri cu energia electrica. Sumele nu sunt mari, dar, aici estre vorba de niste principii...
Banuiesc ca mai intai trebuie sa procedati la constituirea as. proprietari, apoi hotarati.
Deocamdata, daca dvs. sunteti titularul de contract , nu inteleg de ce nu impuneti metoda propusa mai sus? Cui nu convine, celor cu apartamentele goale, da? Adica si cu slanina in pod si cu buzele unse... Asa da!
Succes!