avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune de catre nepoata de sora
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune de catre nepoata de sora

buna seara. un frate C. si o sora M. au decedat. ambii au fost casatoriti. doar sora M. are doi copiii. Sotia fratelui a decedat prima in 1987 iar fratele M. a decedat in 2008. cei doi nu au avut copii ci doar sotia are trei frati. in anul 2012 moare si sora M. Copii sorei M. in prezent vor sa dezbata succesiunea dupa unchiul lor C.. stiind ca are cateva hectare de teren si o casa in care locuieste un nepot al sotiei unchiului.
1. in prezent nepotii (copii sorei M.) pot deschide la notar succesiunea unchiul C. daca nu au dezbatut inca succesiunea dupa mama lor M. ?Sau trebuie intai sa dezbata suuccesiunea dupa mama lor C., ca apoi sa aiba vocatie sa il mosteneasca pe fratele mamei lor C.? (pentru ca mama lor a murit in 2012 dupa fratele sau).
2. nepotii inca nu stiu daca a fost deschisa succesiunea unchiului.practic primul pas pe care ar trebui sa il faca este sa ceara o incheiere de verificare a evidentelor succesorale?
3. pentru a intra in posesia actelor de proprietate in copie ale unchiului, carei institutii trebuie sa se adreseze nepotii?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ionescucarmen , utilizator 12:31, 22 Noiembrie 2015
Pasul 1 - verificarea evidentelor succesorale.

Pasul 2 - depinde de ce s-a gasit în pasul 1 - fiindca se poate ajunge pe drum închis ori la răspântie.

Ar fi drum închis, spre pildă, în situatia in care "nepotul" care locuieste in casa "unchiului" C o fi vreun legatar universal al acestuia. (am pus ghilimele pentru că era nu era nepotul lui C, ci al sotiei acestuia, dar nimic nu l-ar fi impiedicat pe C sa-i lase un testament care înlătura de la mostenire pe sora M si nepotii de sora).

Daca nu e drum închis ...hmm ...s-ar putea sa arate a autostrada cu 12 benzi... Din aceasta pricina eu as vedea pasul 3 (dar fiecare e liber să facă ce ştie mai bine) ca fiind o discutie cu "nepotul" (una bine purtată ar putea scuti alergătură inutila).
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2015
romascanu, moderator
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O problema de succesiune / mostenire ALALAL ALALAL buna seara am si eu o intrebare pentru dumneavoastra? sotul meu a avut un unchi care a decedat in luna august 2005, defunctul nu a fost casatorit si nu ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act de vanzare cumparare Mihaela.31 Mihaela.31 Unchiul meu a decedat.ei neavand copii, matusa doreste sa mi faca act pe garsoniera in care locuieste, ei avand si o casa la tara+pamant. Decedatul are nepoti. ... (vezi toată discuția)
Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia lui tata (fratele defunctului)? andreistan andreistan Buna ziua, Unchiul meu, fratele tatalui meu a decedat in 2012, tatal meu a decedat in 2009, ramanand in viata sotia lui si eu. Unchiul a lasat o ... (vezi toată discuția)