avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna

Daca in 2007 intr.un proces pentru stabilirea custodiei si a pensiei alimentare, s.a stabilit ca mama sa primeasca custodia copilului si pensie 25% din venitul net al tatalui, acum dupa atata timp, exista posibilitatea ca tatal sa ceara custodie comuna? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:00, 22 Noiembrie 2015
DA, acum exercitarea autorității părintești în comun de către ambii părinți (custodia comună) este regula. Cererea va fi admisă.
Da, exista posbilitatea ca tatal sa solicite o modificare a masurii luate prin hotararea anterioara respectiv exercitarea autoritatii parintesti in comun, insa opinia mea este alta si anume ca o astfel de actiune poate fi admisa, insa nu este obligatoriu a fi admisa doar pentru faptul ca actuala lege prevede ca regula exercitarea autoritatii parintesti in comun.

Asa cum prevede de altfel si textul de lege ( art.403 .c.civ.) , orice masura cu privire la minori poate fi modificata cu conditia schimbarii imprejurarilor avute de instanta la momentul luarii masurii respective si anume a incredintarii minorului asa cum o prevedea vechiul cod al familiei.
Astfel, opinia mea este ca atata vreme cat reclamantul nu probeaza care sunt acele imprejurari prin care este pusa in primejdie dezvoltarea fizica, psihica, intelelectuala si morala a copilului si care prin gravitatea impun modificarea masurii incredintarii, o astfel de actiune nu ar trebui admisa.

Art. 403
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.


Nicidecum trebuie schimbate imprejurarile ca nu se mai judeca pe legea veche.

Se aplica legea noua.
Tatal are sanse foarte mari sa obtina custodia comuna.
Daca a vizitat minorul sansele lui sunt mari.
Depinde insa si unde va judecati.
In Bucuresti judecata poate sa fie mai simpla sau mai complicata in functie de judecatoria competenta.

Daca deschide aiurea un proces acum si nu a vazut copilul din 2007 atunci va puteti apara in mod calificat prin avocat si sa obtineti custodie unica.
Vechea hotarare nu va mai fi valabila in caz de deschidere a unui nou proces pe legea noua.
Simplul fapt al schimbării legii în mod atât de clar în ce privește relațiile dintre părinți și copiii lor minori, prin intrarea în vigoare a noului cod civil, reprezintă un motiv suficient de a revedea măsurile privitoare la copil, fiind evident că prevederile noului cod sunt mai moderne și mai utile minorilor în comparație cu prevederile din codul familiei.
Noile prevederi legale au fost adoptate tocmai pentru apărarea interesului superior al copilului astfel că trebuie să profite și minorilor asupra cărora s-au stabilit măsuri înainte de intrarea în vigoare a noului cod civil.
Sigur că dacă sunt motive temeinice/grave, în funcție de apărări și de probe acțiunea nu se va admite dar împrejurările avute în vedere de către instanță s-au schimbat prin simplul fapt al apariției legii.
Da, exact.
Simpla aparitie a legii noi da dreptul la judecata pentru custodie comuna.

Consecinta unei aparari eficiente ar fi aceea a obtinerii unei custodii exclusive potrivit noii legi fara a conta vechea hotarare.


Si cum custodia exclusiva se obtine foarte greu este lesne de inteles cat de complicat poate fi procesul mama daca tatal a vizitat minorul si viceversa...cat de simplu poate fi procesul pentru tata daca l-a vizitat...

Este chiar irelevanta vechea hotarare in noul proces ce urmeaza a se judeca dar cu mentiunea ca, depinde si daca tatal a avut sau nu program de vizita.

Nu este nici corect ca cineva sa isi bata joc de mame si sa se dea custodie comuna doar ca solicita tatal ca sa se afle si el in treaba tot la fel cum acesta isi va obtine dreptul recunoscut de lege daca a fost un tata bun...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare custodie comuna match match In conditiile in care custodia copilului a fost incredintata mamei prin proces de divort pronuntat inainte de 01 octombrie 2011, se poate redeschide proces ... (vezi toată discuția)
Exercitare autoritate parinteasca in comun ionut979 ionut979 buna ziua. am divortat in decembrie 2010. sentinta este definitiva si irevocabila. copilul minor a fost incredintat fostei sotii. acum cu intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca Ecaterinaa Ecaterinaa Exista o sentinta definitiva si irevocabila cu exercitarea autortatii parintesti de catre un parinte, proces inceput dupa vechea lege, insa sentinta s-a ... (vezi toată discuția)