avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemptiune

Buna. Am urmatoarea speta: o persoana achizitioneaza printr-un antecontract de vanzare cumparare (de mana , cu martori in anul 2001) un teren extravilan arabil urmand ca la eliberarea Titlului de Proprietate sa se perfecteze vanzarea. Intre timp pana la eliberarea TP a decedat. Cumparatorul a folosit terenul, a achitat impozitul pana in 2013 cand a fost eliberat TP. Mostenitorul a mai vandut prin antecontract terenul inca odata(tipic).
S-a introdus actiune pentru a se pronunta o hotarare care sa tina loc de Act de vanzare-cumparare.
Onorata a pus in vedere reclamantului sa faca dovada dreptului de preemptiune.
Intrebare : Poate sa imi sugereze cineva un raspuns la modalitatea efectuarii dreptului de preemptiune.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:03, 22 Noiembrie 2015
In speta data nu este incident dreptul de preemptiune, cel putin nu reiese ca ar fi.
Aici este pur si simplu un concurs intre modurile de dobandire a proprietatii de catre primul si al doilea cumparator. Daca v-ati intemeiat actiunea pe dreptul de preemptiune, cred ca nu este in regula.
Este o actiune care sa tina loc de act de vanzare-cumparare. Instanta a pus in vedere sa se faca dovada exercitarii dreptului de premptiune de catre reclamant.
1) Sunt mai multe norme de drept incidente solicitarii unei hotarari care sa tine loc de act de vanzare cumparare. In cazul de fata pe ce temei de drept s-a intemeiat cererea?
2) Instanta a solicitat dovada exercitarii dreptului de premptiune la invocarea reclamantului sau din initiativa ei (a instantei)?
Temeiul este art.1294 si urm Cod Civil , Legea 7/1996
Legea nr. 17/2014 a instituit o procedură derogatorie de la dispoziţiile art. 1.730 şi următoarele din Codul civil în cazul terenurilor agricole situate în extravilan, instituind un drept de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale (art. 4 din Legea nr. 17/2014).
Primul act (antecontract) s-a facut in 2001, incident VCC (asa ati scris mai sus).
Al doilea act (antecontract) s-a facut in 2013, incident NCC (asa ati scris mai sus).
Intre cele doua acte este un concurs de titluri, care se solutioneaza dupa anumite criterii.

Legea 17/2014 este din 2014, si intradevar reglementeaza preemptiunea, care insa nu vad cine a invocat-o in aceasta speta (caci nu ati raspuns la intrebarea 2) a postarii anterioare).
Daca va intemeiati pe dreptul de preemptiune trebuiesc indeplinite conditiile de la aceasta materie si de la o data ulterioara intrarii in vigoare a legii 17 (vecinatate de proprietari, coproprietari, arendasi sau altele), oferta de vanzare afisata la primarie si altele, ceea ce nu cred ca este cazul aici, dat fiind ca situatia de fapt este o vanzare de teren finalizata prin plata pretului si predarea bunului imobil, dar nefinalizata prin intocmirea actelor de vanzare (asa reiese din speta prezentata).

Deci dpmdv nu cred ca avem de-a face cu invocarea unui drept de preemptiune legat de antecontractul de vanzare din 2001.

P.S. Trebuie sa prezentati situatia de fapt in complexitatea ei.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! Îmi poate spune cineva, care cunoaște legea ce ... A catunul A catunul Bună ziua! Îmi poate spune cineva, care cunoaște legea ce reglementează vânzarea terenurilor agricole extravilane, dacă mai trebuie făcută ofertă ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . ... mihai.valeria mihai.valeria Buna ziua. Am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . Vreau sa vand unul dintre ele, acesta avand cadastru cu numar cadastral. Cum pot sa l scot din ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan Elena Dimofte Elena Dimofte Se încheie sau nu, un antecontract pentru vanzarea- cumpărarea unui teren extravilan? Cumpărătorul poate pierde avansul in situația în care ... (vezi toată discuția)