avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de preemptiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de preemptiune

Buna. Am urmatoarea speta: o persoana achizitioneaza printr-un antecontract de vanzare cumparare (de mana , cu martori in anul 2001) un teren extravilan arabil urmand ca la eliberarea Titlului de Proprietate sa se perfecteze vanzarea. Intre timp pana la eliberarea TP a decedat. Cumparatorul a folosit terenul, a achitat impozitul pana in 2013 cand a fost eliberat TP. Mostenitorul a mai vandut prin antecontract terenul inca odata(tipic).
S-a introdus actiune pentru a se pronunta o hotarare care sa tina loc de Act de vanzare-cumparare.
Onorata a pus in vedere reclamantului sa faca dovada dreptului de preemptiune.
Intrebare : Poate sa imi sugereze cineva un raspuns la modalitatea efectuarii dreptului de preemptiune.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:03, 22 Noiembrie 2015
Multumesc pentru raspunsuri. Am spus ca s-a incheiat un antecontract de vanzare cumparare in 2001 iar Titlul de Proprietate a fost emis in 2013.
Instanta a pus in vedere reclamantului sa faca dovada dreptului de preemptiune.
Din speta prezentata lipsesc elemente esentiale, fara de care speta nu poate fi rezolvata.

Reclamantul este preemptor? Si daca da, de care?

In plus, trebuie sa raspundeti la intrebarile de mai sus, respectiv:
1) Sunt mai multe norme de drept incidente solicitarii unei hotarari care sa tine loc de act de vanzare cumparare. In cazul de fata pe ce temei de drept s-a intemeiat cererea?
2) Instanta a solicitat dovada exercitarii dreptului de premptiune la invocarea reclamantului sau din initiativa ei (a instantei)?

Fara a raspunde in concret ca cele de mai sus, nu se poate analiza mai departe!
Reclamantul a cumparat un teren extravilan de la cineva care intre timp a decedat.

Reclamantul (cumparatorul cu antecontract de mana) a deschis o actiune pentru a se pronunta o sentinta care sa tina loc de act de vanzare cumparare chemand in judecata mostenitorul.

Asaa cum am spus si mai sus Temeiul este art.1294 si urm Cod Civil vechi, Legea 7/1996.

Instanta a pus in vedere reclamantului sa faca dovada dreptului de preemptiune la initiativa ei
Da, se justifica punerea in vedere din partea instantei in sarcina reclamantului, dat fiind ca acesta este cumparator si pentru ca actul (antecontractul) incheiat cu vanzatorul sa fie valabil este necesar, atat prin dispozitiile Legii 18/1991 republicata in 98 si in vigoare in 2001 (data antecontractului), adica art.69
{(1) Înstrăinarea de terenuri agricole în extravilan, prin vânzare, se poate face prin exercitarea dreptului de preemptiune.
(2) Dreptul de preemptiune la înstrăinare a oricăror terenuri agricole din extravilan revine coproprietarilor, dacă este cazul, şi apoi proprietarilor vecini şi se exercită prin Agenţia pentru Dezvoltare şi Amenajare Rurală.
(3) Proprietarul terenului care urmează să fie vândut este obligat sa încunoştiinţeze Agenţia pentru Dezvoltare şi Amenajare Rurală, iar aceasta va comunică în scris persoanelor prevăzute la alin. (2) despre intenţie, în termen de 15 zile de la data când a fost incunostiintata
},
dar si prin dispozitiile Legii 17/2014 (prin art.4, dar si prin interpretarea per a contrario a art.20).
Cu alte cuvinte trebuie sa dovediti ca in calitate de cumparator ati avut dreptul de a cumpara terenul agricol situat in extravilan si daca s-au respectat cerintele de publicitate pe care trebuia sa le indeplineasca vanzatorul (decedat).
Acum, se pune intrebarea: s-au indeplinit cerintele Ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan, in vederea aducerii acesteia la cunostinta preemptorilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . ... mihai.valeria mihai.valeria Buna ziua. Am mai multe terenuri intr o asociatie agricola . Vreau sa vand unul dintre ele, acesta avand cadastru cu numar cadastral. Cum pot sa l scot din ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan Elena Dimofte Elena Dimofte Se încheie sau nu, un antecontract pentru vanzarea- cumpărarea unui teren extravilan? Cumpărătorul poate pierde avansul in situația în care ... (vezi toată discuția)
Teren arabil in arenda lupu iulian lupu iulian Buna ziua am urmatoarea intrbare Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera ... (vezi toată discuția)