avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren extravilan

Se încheie sau nu, un antecontract pentru vanzarea- cumpărarea unui teren extravilan?
Cumpărătorul poate pierde avansul in situația în care vânzarea-cumpararea nu mai are loc datorită exercitării dreptului de preempțiune?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:44, 23 Octombrie 2018
Buna ziua,
Se poate incheia antecontract dar nu sunt aplicabile prevederile art. 1544 C.Civ. ne fiind culpa partilor pentru neincheierea contractului daca se aplica preemtiunea
In concluzie, cumpărătorul pierde avansul, nu?
Instanţa de judecată este obligată să verifice ca, la momentul pronunţării hotărârii care ţine loc de act de vânzare- cumpărare a unui teren agricol situat în extravilan, să fie obţinute avizele prevăzute de art. 3 şi art. 9 din Legea nr. 17/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi să fie respectate prevederile art. 4 din acelaşi act normativ, în considerarea caracterului imperativ al normelor menţionate.


Sancţiunea prevăzută de art. 16 din Legea nr. 17/2014, cu modificările şi completările ulterioare, pentru nerespectarea dreptului de preempţiune sau lipsa avizelor prevăzute de art. 3 şi art. 9 este nulitatea relativă, ci este o consecinţă a caracterului imperativ al dispoziţiilor art. 3, art. 4 şi art. 9 din actul normativ menţionat.

Trebuie sa existe cadastru , intabulare, precum si inscrierea in rolul fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare terenuri agricole extravilane, fara finalizare. blanarudorin blanarudorin In anul 2012 s-a incheiat o promisiune bilaterala de vanzare - cumparare, avand ca obiect terenuri agricole extravilane, cu plata integrala a pretului convenit ... (vezi toată discuția)
Societatea este promitent cumparator al unui teren extravilan. ... Augusta_68 Augusta_68 Societatea este promitent cumparator al unui teren extravilan. S-a ajuns in instanta pentru a solicita hotarare care sa tina loc de act autentic. Instanta ne ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vânzare teren agricol Iulian B Iulian B Bună ziua. În anul 2018 am făcut o promisiune de vânzare cumpărare pt 1 ha teren agricol, eu cumparator si o rudă vânzător, am achitat suma integral ... (vezi toată discuția)