Am citit pe nenumarate site/uri despre custodia comuna.Baiatul meu se afla in situatia de custodie comuna legala (cu domiciliul copilului la el)iar mama are un program de vizitape care nu il mai exercita de aprox jumatate de an fiind plecata din tara .Am tot citit de drepturile parintelui nerezident.Intrebarea mea este :care sunt obligatiile parintelui nerezident,si daca in aceasta situatie punem cere custodie unica?Mama nu are legaturi afective cu copilul,nu intelege ca este nevoie de ea in luarea deciziilor in ceea ce priveste dezvoltarea si progresul copilului.Ca ea nu e prezenta in niciun fel ,copilul nu poate participa la activitati extrascolare,cursuri suplimentare ,cercuri ,excursii,decizii medicale etc.Pensia de intretinere o trimit bunicii materni din pensia lor.
Obligaţiile părintelui nerezident sunt, teoretic, aceleaşi cu ale părintelui nerezident.
Părintele la care nu locuieşte copilul are obligaţia de a participa la întreţinerea copilului în natură sau în bani, aşa cum s-au înţeles părinţii sau cum a stabilit instanţa.
Copilul poate participa la activităţile extracuriculare unde nu se cere acordul ambilor părinţi.
Nu poate merge, în schimb, în excursie în afara graniţelor, fără acordul explicit al părintelui nerezident, pentru fiecare ieşire.
Programul de vizită al părintelui nerezident este opţional pentru el, adică este un drept, nu şi o obligaţie.
Obligaţia fiului Dvs. este de a-i permite accesul mamei la copil, atunci când dânsa îşi aduce aminte că a adus pe lume un copil şi că acel copil are şi tată, dar şi mamă.
Dacă în acele rare ocazii, copilul nu este la domiciliu sau tatăl se opune vizitei, este infractor şi este sancţionat conform art.379 Cod penal.
Fiul meu nu numai ca nu i/a ingradit dreptul,au fost situatii in care a rugat/o sa vina ,la inceputul anului scolar ,la serbarile copilului ,la sedintele cu parintii.Copilul este afectat de libsa afectiunii mamei...la psiholog a desenat familia excluzand/o pe mama.dar fara sa omita catelul familiei.Exista posibilitatea ca si tatal sa vrea sa meaarga sa lucreze in starinatate....ea a plecat deja,cu copilul ce se intampla?El exclude varianta sa plece si sa lase copilul in tara,dar in acelasi timp doreste sa ii ofere mai mult copilului ,decat ii ofera acum din salariu minim din romanai.Credeti ca e binevenita o actiune in instanta pentru custodie unica?
Pana la aurotitatea exercitata exclusiv, poate lucruri mai practice ar trebui cerute. In primul rand, ce probleme intampina tatal cu scoala? Ca e nevoie si de acordul mamei, ok, dar vad ca e inscris la scoala copilul, cum se face? Aveti dovezi in sensul refuzului de extracurriculare pe motiv de lipsa acord mama?
cat despre plecarea tatalui, ea e una reala sau asa, eventuala, poate, darca si cu parca? Aveti contract sau alte dovezi clare?
In functie de astea va estimeaza un avocat daca e necesar sa ajungeti in instanta sau nu. Parerea mea e sa incercati intai o negociere cu mama. Sau macar in paralel.
Cred ca nu m/am facut inteleasa ,mama e plecata in germania ,nu avem cunoastinta adresa,o data de doua ori pe luna suna sa vb cu copilul ,convorbirea dureaza intre 1/2 min maxim,refuza orice comunicare cu noi.Pentru orice activitate extra scolara care presupune anumite riscuri se cere acordul parintilor : activitati sportive ,carturi ,excursii,concursuri ,meditatii.etc.nu sunt de acord ca trebuie sa inscriem copilul acolo unse nu se cere acordul parintilor.Trebuie respectat dreptul copilului de a alege sa faca ce ii place si unde are talent ,inclinatii.
este inscrisa la scoala pentru ca am avut acordul instantei prin ordonanta
,chiar daca mama anul trecut in septembrie cand a inceput scoala era in tara si eram in desfasurarea procesului de divort si custodie,