Un prieten de-al meu doreste ca bunica sa sa ii transfere dreptul de proprietate asupra unui apartament. Apartamentul a fost cumparat in anul 1992, printr-un contract de vanzare-cumparare de la o fosta Regie Publica Locala, care intre timp s-a desfiintat. Neavand pana acum cadastrul facut, prietenul meu a angajat un expert in domeniu, care a efectuat masuratorile si a dorit sa depuna documentatia cu actele de proprietate in vederea intabularii. O.C.P.I.-ul a refuzat intabularea, intrucat in contractul de vanzare-cumparare din 1992, batut la masina, in loc de etajul II la care este situat apartamentul, s-a trecut din eroare etajul I. Precizez ca toate celelalte date de identificare ale apartamentului (bloc, scara, nr. apart.) sunt trecute corect in contract, cu exceptia etajului. Cum Regia respectiva s-a desfiintat de mult, prietenul meu s-a dus la institutia care a preluat arhiva acesteia si care este si continuatoare a Regiei, explicandu-le situatia si cerandu-le sa incheie un act aditional la contract, pentru indreptarea erorii. Astia l-au plimbat cu vorba si, intr-un final, l-au refuzat.
Presupunand ca nu ii va putea face sa se razgandeasca si sa incheie de bunavoie un act aditional, ce ar putea face el pentru a putea obtine transmiterea si intabularea dreptului de proprietate?
Eu m-am gandit la urmatoarele variante, asupra carora va rog sa va spuneti parerea: nici una nu mi se pare perfecta, dar, ma rog ... Eventual, poate imi dati si alte idei. V-as fi recunoscator.
1. Actiune in constatare. E in mod normal inadmisibila, intrucat s-ar urmari constatarea unei stari de fapt (etajul la care se afla apartamentul), iar nu de drept ... Dar, daca are noroc si actiunea va fi repartizata la vreun judecator mai slab de minte, cine stie?
2. Sa introduca cerere de intabulare la OCPI (experta care i-a facut masuratorile nu a introdus pana acum cererea si documentatia in mod "oficial" - doar s-a interesat la registratorii de acolo), OCPI sa i-o respinga, iar el sa faca plangere impotriva incheierii de carte funciara prin care i se va respinge cererea. Problema e ca nu poate modifica in felul asta dispozitiile contractului, iar cei de la OCPI tocmai pe aceste dispozitii isi bazeaza refuzul. Instanta, la randu-i, ar putea considera acest refuz drept justificat.
3. Sa faca un antecontract de vanzare-cumparare cu bunica, in care sa precizeze clar ca apartamentul se afla situat la etajul II. Apoi sa o cheme in judecata pe aceasta, pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic (nu e problema de taxa de timbru, o plateste). In eventualitatea in care instanta va sesiza nepotrivirea de etaj, poate dispune o expertiza in vederea lamuririi situatiei (constatarile expertului judiciar din cadrul raportului de expertiza constituie parca act autentic), iar el poate prezenta ca probe suplimentare documentatia fara avizul OCPI intocmita de actuala experta cadastrista, precum si o adeverinta de la asociatia de proprietari cum ca apartamentul se afla la etajul II. Apoi sa depuna la OCPI hotararea instantei (cu indicarea etajului corect) pe post de act de instrainare si sa rezolve problema (nu stiu insa daca OCPI nu ii va cere si contractul din 1992, urmand eventual sa refuze inscrierea in CF, pentru acelasi motiv pentru care nu doreste nici la acest moment sa intabuleze dreptul de proprietate).
Repet, ipotezele de mai sus sunt valabile doar pentru cazul in care nu se ajunge la un acord amiabil cu continuatoarea Regiei.
Voi ce ziceti?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
Manuela Bernat , Consilier juridic
22:49, 23 Iulie 2009