avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema mai delicata - contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema mai delicata - contract de vanzare-cumparare

Un prieten de-al meu doreste ca bunica sa sa ii transfere dreptul de proprietate asupra unui apartament. Apartamentul a fost cumparat in anul 1992, printr-un contract de vanzare-cumparare de la o fosta Regie Publica Locala, care intre timp s-a desfiintat. Neavand pana acum cadastrul facut, prietenul meu a angajat un expert in domeniu, care a efectuat masuratorile si a dorit sa depuna documentatia cu actele de proprietate in vederea intabularii. O.C.P.I.-ul a refuzat intabularea, intrucat in contractul de vanzare-cumparare din 1992, batut la masina, in loc de etajul II la care este situat apartamentul, s-a trecut din eroare etajul I. Precizez ca toate celelalte date de identificare ale apartamentului (bloc, scara, nr. apart.) sunt trecute corect in contract, cu exceptia etajului. Cum Regia respectiva s-a desfiintat de mult, prietenul meu s-a dus la institutia care a preluat arhiva acesteia si care este si continuatoare a Regiei, explicandu-le situatia si cerandu-le sa incheie un act aditional la contract, pentru indreptarea erorii. Astia l-au plimbat cu vorba si, intr-un final, l-au refuzat.
Presupunand ca nu ii va putea face sa se razgandeasca si sa incheie de bunavoie un act aditional, ce ar putea face el pentru a putea obtine transmiterea si intabularea dreptului de proprietate?
Eu m-am gandit la urmatoarele variante, asupra carora va rog sa va spuneti parerea: nici una nu mi se pare perfecta, dar, ma rog ... Eventual, poate imi dati si alte idei. V-as fi recunoscator.
1. Actiune in constatare. E in mod normal inadmisibila, intrucat s-ar urmari constatarea unei stari de fapt (etajul la care se afla apartamentul), iar nu de drept ... Dar, daca are noroc si actiunea va fi repartizata la vreun judecator mai slab de minte, cine stie?
2. Sa introduca cerere de intabulare la OCPI (experta care i-a facut masuratorile nu a introdus pana acum cererea si documentatia in mod "oficial" - doar s-a interesat la registratorii de acolo), OCPI sa i-o respinga, iar el sa faca plangere impotriva incheierii de carte funciara prin care i se va respinge cererea. Problema e ca nu poate modifica in felul asta dispozitiile contractului, iar cei de la OCPI tocmai pe aceste dispozitii isi bazeaza refuzul. Instanta, la randu-i, ar putea considera acest refuz drept justificat.
3. Sa faca un antecontract de vanzare-cumparare cu bunica, in care sa precizeze clar ca apartamentul se afla situat la etajul II. Apoi sa o cheme in judecata pe aceasta, pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic (nu e problema de taxa de timbru, o plateste). In eventualitatea in care instanta va sesiza nepotrivirea de etaj, poate dispune o expertiza in vederea lamuririi situatiei (constatarile expertului judiciar din cadrul raportului de expertiza constituie parca act autentic), iar el poate prezenta ca probe suplimentare documentatia fara avizul OCPI intocmita de actuala experta cadastrista, precum si o adeverinta de la asociatia de proprietari cum ca apartamentul se afla la etajul II. Apoi sa depuna la OCPI hotararea instantei (cu indicarea etajului corect) pe post de act de instrainare si sa rezolve problema (nu stiu insa daca OCPI nu ii va cere si contractul din 1992, urmand eventual sa refuze inscrierea in CF, pentru acelasi motiv pentru care nu doreste nici la acest moment sa intabuleze dreptul de proprietate).
Repet, ipotezele de mai sus sunt valabile doar pentru cazul in care nu se ajunge la un acord amiabil cu continuatoarea Regiei.
Voi ce ziceti?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 22:49, 23 Iulie 2009
Sa ceara bunica in instanta rectificarea contractului de vanzare - cumparare din 1992 si in sentinta care se va da sa se dipuna intabularea in Cartea Funciara. Sa duca dovada de la Asoicatia de Proprietari, si toate actele unde ea figureaza cu domiciliul la etajul corect.
De obicei se faceau atunci si procese verbale de predare primire, in acela nu sunt trecute datele apartamentului? si acolo s-a trecut gresit etajul? Cum este trecut in buletinul/ cartea de identitate a bunicii adresa? Cum i-au facut buletinul daca actele de proprietate "erau pe alt etaj"?
Amicul vrea sa cumpere apartamentul? Deci bunica va si primi un pret? Atunci antecontractul e bine venit in eventualitatea in care se intampla ceva cu bunica. Dar CVC final numai dupa rectificare si intabulare va fi posibil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara partiala patitul 2 patitul 2 Buna ziua, Am deschis un proces de Prestatie Tabulara la \"proeminantii vanzatori\" ai unui apartament achizitionat de la dansii . ( achitat integral ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru intabularea unui teren AndreeaPaula AndreeaPaula Am cumparat un teren pentru constructie, propietarul nu este intabulat in teren,iar eu vreau sa ma intabulez.Care sunt pasii care trebuie sa ii urmez pentru a ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare - cumparare cu intabulare gresita NeculceaMihaela NeculceaMihaela Buna ziua. Am cumparat un teren in 2015 pe persoana fizica prin contract de vanzare cumparare. Tot in 2015 am donat firmei pe care o detin acest teren prin ... (vezi toată discuția)