avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revendicare mostenire. Care sunt pasii (pe inteles ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revendicare mostenire. Care sunt pasii (pe inteles popular)

Buna ziua.

As dori sa va adresez o intrebare celor cunoscatori.

Tatal meu a decedat.

Eu nu am avut nici un fel de relatie cu el deoarece parintii au divortat cand eu aveam 1 an.

Tatal meu locuia cu parintii lui.
Acestia au decedat iar de curand si tatal meu.

Eu, din cate stiu, eram singura ruda in linie directa in viata (mai traieste si mama mea de care a divortat insa acum multi ani).

Tipul locuia intr-un sat si era vai de capul lui (alcool, tigari etc.).

Cand a decedat de la politie (l-au gasit mort vecinii) m-au sunat sa il inmormantez sau sa las primaria sa faca acest lucru.

De la primarie m-au aburit ca dureaza si ca primarul decide si dacav are rude in viata ei nu fac etc...asa ca am luat hotararea sa il inmormantez (m-am gandit ca e crestineste sa o fac).

Desi tipul nu m-a ajutat cu nimic toata viata lui, desi putea, am decis ca fiind singurul fiu (asa cred si asa se stie) sa ma ocup de inhumare.

Bineinteles ca nu fusesem in viata mea la acea lucuinta care era de groaza (statea fara foc de mai multi ani, mizerie de nedescris s.a.m.d.).

De la poarta in loc de condoleante m-au asteptat o doamna vecina de la un chiosc la care avea sa-i dea bani (bautura si tigari) si mi-a pus in vedere sa ii achit datoriile (desi, repet, nu avusesem in viata mea legatura cu tatal meu datorita caracterului acestuia de bataus si reclamangiu, alcoolist etc...), la inmormantare popa ca nu si-a platit contributia de nu stiu cati ani etc.. Am platit fara sa am vreo legatura si in stanga si in dreapta si am suportat inegral, impreuna cu mama mea, cheltuielile de inmormantare.

Acum vreau sa lamuresc situatia juridica a patrimoniului.

1. Vreau sa vad daca exista testament.

Cui ma adresez? Care sunt pasii.

2. Tipul a mostenit de la parintii sai o serie de pamanturi care se pare ca le-a instrainat de-a lungul vietii cu acte mai mult sau mai putin in regula sau fara acte.

Cum verific situatia juridica a acestora?

3. Ce conditii trebuie sa indeplineasca un contract de vanzare cumparare pentru sa zicem pamanturi ca sa fie valabil?
Se poate si fara sa fi facut succesiunea fata de parintii sai?
Ce conditii de validitate ar fi (din relatarile vecinilor smecherii din sat pentru ceva bautura si dupa ce il ameteau bine il prosteau sa le faca contract de vanzare cumparare pe diverse bunuri)?

4. Care sunt pasii exact de urmat? Ma dresez la primarie pentru ceva? Banuiesc faptul ca ar avea impozitele neplatite la cladiri si terenuri.

As mai avea si alte intrebari dar daca m-ati putea lamuri pana aici as fi extrem de multumit.

Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 20:31, 19 Decembrie 2015
Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs si daca nu sunt dezbatute cele ale bunicilor si dupa acestia. Trebuie sa aveti certificatele de deces si certificatul de nastere al dvs si al tatalui. Mergeti la un notar de pe raza judecatoriei unde defunctul dvs tata a avut ultimul domiciliu si cereti dezbaterea succesiunii. In cadrul procedurii succesorale, notarul va verifica daca exista testamente.
Pentru a afla despre imobile, trebuie sa cereti un istoric de rol fiscal de la Primariile unde se gaseau arondate aceste terenuri.
Instrainarea imobilelor se poate face prin contract de vanzare cumparare, donatie, renta viagera, contract intretinere toate in forma autentica sau hotarare judecatoreasca.
Daca acceptati mostenirea dvs veti suporta si datoriile succesiunii.
Da, foarte pe scurt trebuie sa mergeti la notar pentru a va edifica daca exista sau nu un testament.
Nu aveti alta cale.

Va trebuie insa actele ca sa puteti dezbate mostenirea deoarece notarul nu va poate ajuta daca nu aveti actele de proprietate si certificatul de deces.
primul pas este sa mergeti la un notar din zona unde a locuit tatal Dumneavoastra si sa cereti deschiderea succesiunii.
Ca sa dezbateși si succesiunea dupa bunicii paterni va trebuie actele tatalui, certifcat de nastere, si certificate deces bunici.
Buna seara.
daca in timpul vietii, tatal dvs a instrainat terenurile in cauza fara sa fi facut acte de instrainare in forma autentica la notar, at instrainarea este nula de drept.
conform legii, pt instrainarea terenurilor este obligatorie forma autentica.

primul pas este sa mergeti la primaria locala si sa cereti date referitoare la bunurile detinute de tatal dvs.
apoi, va adresati unui notar din raza ultimului domiciliu al tatalui dvs. si cereti dezbaterea succesiunii.
OK.
Multumesc!

Deci.
Certificatul de deces al bunicilor nu il am ci doar pe al tatalui.
Am identificat un titlu de proprietate al bunicului si un certificat de mosenitor si un certificat de mostenitor suplimentar al tatalui dupa moartea bunicului (2010 - dupa ce a ramas singur a vandut cam tot ce se putea).
Certificatul de mostenitor nu il am si o sa cer o copie de la notarul la care este arhivat sa vad exact ce a mostenit.
Certificatul de mostenitor suplimentar il am in copie dar a fost facut doar pentru a instraina bunurile ce fac obiectul acestuia.
Instrainarea s-a facut in forma autentica (este vorba de cateva suprafete de teren).
Mai exista o vanzare de teren (care o sa primesc maine copiile sa vad daca s-a facut in forma autentica sau nu).
De mostenitori nu mai stiu ci doar s-a descoperit ca a mai fost casatorit o data dar casatoria a fost desfacuta (1994-1997).

Notarul m-a indreptat catre primarie sa aduc Anexa 24.

Inca o intrebare.

La OCPI pot vedea ce terenuri s-au instrainat?

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate denisa-m denisa-m Am primit o copie a titlului de proprietate pentru trei parcele de teren arabil si care impreuna insumeaza 28.300 mp ( in judetul Olt, ), din partea ... (vezi toată discuția)
Buna seara, as dori sa fac cele necesare pentru deschiderea succesiunii cipris_89 cipris_89 am discutat cu un notar si imi spune ca imi trebuie multe acte printre care, certificat de atestare fiscala si adeverinta rol, care ar trebui scoase de la ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii dupa expirarea termenului legal de 6 luni. Cristi_C Cristi_C Bunicul meu a decedat in urma cu 7 ani. Bunica mea a continuat sa locuiasca in casa aflata pe numele lui, ingrijindu-se de terenurile aflate pe numele ... (vezi toată discuția)