avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, As dori sa fac cele necesare pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, As dori sa fac cele necesare pentru deschiderea succesiunii

am discutat cu un notar si imi spune ca imi trebuie multe acte printre care, certificat de atestare fiscala si adeverinta rol, care ar trebui scoase de la primarie, umblare dupa acte, bunica mea si fii ei printre care tata sunt mostenitorii, imi mai trebuie anexa 24 care la fel nu stiu de unde trebuie scoasa exact, bunicul e decedat, am actul de deces, si nu inteleg de ce trebuie certificat de casatorie la copii, certificat de nastere, ce e drept actiunea mea ar fii urmatoarea sa fac aceasta succesiune dupa care sa fac acte de vanzare cumparare la acest titlu de proprietate, vreau casa batraneasca e locul unde am copilarit imi puteti spune va rog tare mult o varianta mai usoara pentru actele de succesiune dupa care actele de vanzare cumparare si mai exista o problema bunicul meu a avut o greseala de ortografie la nume, si bunica la fel si ea are alta greseala, e un inconvenient mare ma intreb>
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:59, 3 Martie 2016
Nu exista varianta usoara, exista varianta legala.
Daca bunica are actele de stare civila gresite, acestea trebuie corectate. Daca este gresit certificatul de nastere sau de casatorie, trebuie sa mearga la serviciul de stare civila de la primaria de unde locuieste si sa solicite corectarea acestora.
In ceea ce-l priveste pe bunic, daca greseala este in certificatul de deces, tot cei de la starea civila il vor corecta, la solicitarea dvs. Daca este gresit titlul de proprietate, acesta va trebui corectat fie de Prefectura (la solicitarea primariei, cu documente justificative, asta in cazul in care nu s-a instrainat nicio suprafata de teren din acel titlu de proprietate). Daca bunicul a vandut din teren in timp ce traia, corectarea titlului de proprietate o face doar instanta de judecata.
dupa ce rezolvati cu greselile de nume, se dezbate succesiunea.
Bunica dvs sau unul din fiii dansei trebuie sa mearga la primaria unde a avut bunicul ultimul domiciliu si sa solicite Anexa 24 (dezbaterea procedurii succesorale notariale). Va trebui sa prezentati urmatoarele acte:
- cerere tip completata (o luati de la primarie)
- copie certificat deces bunic
- copie certificat de casatorie si act identitate bunica
- copie certificate nastere (casatorie doar la fete, daca sunt) si acte identitate mostenitori;
- copie acte proprietate - respectiv titlul de proprietate.

Totodata, veti solicita la primaria unde se afla bunurile bunicului un certificat de atestare fiscala, privind bunurile cu care figureaza la impozit si eventualele datorii la bugetul local. Tot de la aceasta primarie, de la registrul agricol, veti obtine o adeverinta cu proprietatile bunicului.
Apoi, cu Anexa 24, cu certificatul de atestare fiscala, cu adeverinta de la primarie, cu actele de proprietate si de stare civila in original, bunica si copiii dansei, insotiti de 2 martori, vor merge la un notar public si vor dezbate succesiunea.
Ulterior, va trebui facuta iesirea din indiviziune intre mostenitori (tot la notar, se vor identifica ce bunuri din succesiune revin fiecaruia dintre ei), iar cel in al carui lot cade casa care va intereseaza, v-o va putea vinde dvs.
Dumneavoastra nu aveti calitatea de mostenitor iar actele nu va vor fi eliberate de autoritati fara o procura autentificata din partea mostenitorilor legali, a bunicii sau a tatalui dvs.
Daca exista diferente de nume trebuie sa obtineti niste declaratii de notorietate prin care doua persoane care i-au cunoscut pe bunici sa declare la un notariat ca bunicii sunt aceleasi persoane cu cele din actele eronate, adica Petre este aceeasi persoana cu Petrea sau Ioana cu Oana
Pentru a cumpara trebuie ca ceilalti mostenitori sa va vanda cotele dupa obtinerea certificatelor de mostenitor., apoi sa alipiti cotele ptr a deveni o singura cota.
Certificatele de casatorie si de nastere ale mostenitorilor se solicita ptr a se stabili relatiile de rudenie fata de decedat si intre mostenitori.
Anexa 24 se obtine de la primarie si da, asa este, aveti ceva de "umblare dupa acte".
Varianta mai usoara nu exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru legea 24 ce acte trebuiesc/. multumesc. primesc primesc de la primarie mi sa spus ca pt a lua certificatul de proprietate e nevoie de legea 24 asa este ? daca da de ce acte e nevoie si daca se obtine titlul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters307192 ContSters307192 Buna seara,am o intrebare daca ma puteti ajuta ?In cazul in care un parinte este decedat si mai ai 3 frati la succesiune se cer toate actele copiilor (acte de ... (vezi toată discuția)
Succesiune iulia pastrama iulia pastrama -Pot imputernici pe una din surorile mele(suntem 3 surori) sa ma reprezinte la dezbaterea succesiunii dupa tatal nostru ,recent decedat? -Dupa decesul mamei ... (vezi toată discuția)