avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata sanatate si vechime in munca
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata sanatate si vechime in munca

Buna seara,
am fost in CCC pentru 2 ani si pe 4 decembrie anul acesta trebuie sa incep lucrul. nu voi putea deoare ce nu am cu cine lasa copilul si la cresa nu il duc pentru ca am avut o tentativa dar s-a imbolnavit si a luat o alergie serioasa. Vreau sa va intreb:
1. Daca as ramane fara servici as putea sa imi platesc sanatatea (CASS) din mana?
2. Daca imi plastesc CASS cum ramane cu vechimea in munca?Se considera cei 2 ani de crestere copil ca vechime in munca? Cum ramane cu timpul pana imi voi putea cauta alt servici?este considerat si acesta vechime in munca daca platesc CASS?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:53, 24 Noiembrie 2015
Anomissimona a scris:

....
1. Daca as ramane fara servici as putea sa imi platesc sanatatea (CASS) din mana?
2. Daca imi plastesc CASS cum ramane cu vechimea in munca?Se considera cei 2 ani de crestere copil ca vechime in munca? Cum ramane cu timpul pana imi voi putea cauta alt servici?este considerat si acesta vechime in munca daca platesc CASS?

1. In speta, puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei), iar contributia lunara de plataeste de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

2. Plata contributiilor nu va confera vechime in munca, ci stagiu de cotizare in sistemul de pensii, de somaj, precum si calitatea de asigurat in sistemul de sanatate.

3. Referitor la perioada CCC:
OUG 111/2010
art.21
...
(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
...

art.22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. Plata CASS va asigura la sanatate dar nu va asigura si vechimea in munca (stagiul de cotizare) pentru pensie.

2. Perioada de concediu crestere copil (CCC) este vechime in munca si in specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, dar nu este stagiu de cotizare la pensie.

3. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.

4. - Conform Legii 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pentru pensie si asigurare medicala DOMNICAbadea DOMNICAbadea cit trebuie sa platesc pentru asigurare medicala si pensie in conditiile in care nu lucrez si vreau sa fiu asigurata medical si sa am vechime pentru ... (vezi toată discuția)
Asigurari platite in avans pt vechime Krissia . Krissia . Auzisem ca este posibil sa platesti asigurari sociale ca sa-ti acoperi o perioada de vechime astfel incat sa ajungi la stadiul de cotizare legal, necesar ... (vezi toată discuția)
Lnformatii carte de munca qexity qexity din 2005 sint la munca in SPAÑA am 7 ani vechime Cum pot plati si in ROMANIEA pentru cartea de munca Daca se poate ce acte imi trebue si cum pot proceda ... (vezi toată discuția)