avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj teren cu doi coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj teren cu doi coproprietari

Vă rog mult să mă ajutaţi în următoarea problemă. Deţin un teren împreună cu o rudă, în cote egale. Ruda mea îşi doreşte tot terenul, eu nu-l doresc şi aş vrea să ştiu ce modalităţi legale există ca ruda mea să rămână cu terenul, iar mie să-mi dea o compensaţie financiară (compensaţie a cărei valoare am decis să fie mult mai mică decât valoarea terenului din grila notarială şi decât valoarea de piaţă a terenului). De fapt, acea compensaţie financiară pe care o doresc ar urma să acopere o serie de cheltuieli pe care eu le-am făcut de-a lungul vremii cu acest teren, deci, practic, mi-aş recupera nişte cheltuieli pe care ruda mea le-ar fi făcut oricum ruda mea dacă ar fi deţinut terenul. De asemenea, vă rog să-mi spuneţi şi care sunt, în linii mari, costurile pentru eventualele soluţii pentru acest demers. Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: VictorDobr , utilizator 01:31, 25 Noiembrie 2015
Mergeți la notar și se rezolva dacă va înțelegeți.
Îmi cer scuze, dar eu nu am întrebat acest lucru. Întrebarea mea era ce modalităţi există: donaţie, vânzare, sultă sau lată modalitate. Că se rezolvă la notar ştiu şi eu, dar as vrea să ştiu, în linii mari, ce variante există. Evident că ne înţelegem din moment ce eu îi dau terenul aproape gratis... Aşadar întrebarea mea este adresată cuiva care ştie ce soluţii există într-o astfel de situaţie şi doreşte să mă ajute cu un răspuns la obiect. Mulţumesc
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2015
VictorDobr, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Da, dar care este forma legală prin care eu ar urma să primesc acei bani, contract de vânzare a părţii mele (pentru că, în acest caz, impozitul pe care ar urma să-l plătesc va fi probabil mai mare decât ceea ce voi obţine eu de la ruda mea) sau altă formulă? Adică eu ce tip de impozit ar urma să plătesc (căci ar fi culmea ca după ce dau acea suprafaţă de teren aproape gratis să mai scot şi bani din buzunar :)
Conform Codului Fiscal partajul este scutit de impozit. Deci nu va va percepe nimeni impozit pe acea sulta daca o primiti.
daca vindeti atunci datorati impozit. Daca donati si cel care primeste prin donatie nu este ruda cu dvs de grad 3 inclusiv atunci se datoreaza impozit.
mergeti la un notar caci va va explica toate aceste aspecte precum si consecintele juridice ale actului pe care il veti incheia.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2015
ContSters338589, utilizator

Alte discuții în legătură

Instrainare drept proprietate obtinut prin mostenire ralume78 ralume78 Buna ziua, In urma cu 10 ani in urma decesului tatalui meu am dezbatut mostenirea pentru casa, in urma careia am obtinut eu, mama si sora mea o cota parte, ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)
Testament alexandro alexandro Ma interesez pentru o ruda de la tara. Are 5 copii. Primii 4 sunt mari si fiecare la casa lui. Aceasta ruda a mea doreste sa lase mostenire casa si terenul ... (vezi toată discuția)