fata mea nu mai locuieste cu ginerele de 1 an de zile si au 1 copil de 5 ani .ei locuiesc in orase diferite.divortul trebuie neaparat sa fie intentat in orasul unde s-au casatorit?ce inseamna custodie comuna si ce implica aceasta?el in accest timp nu a dat copilului nici macar 10 ron pt intretinerea copilului.motiveaza ca a deschis un cont la o banca si banii o sa-i primeasca la 18 ani ai copilului.el in tot acest timp nu mananca ,nu se imbraca ?va multumesc
Cererea de divort se depune la instanta in circumscriptia caruia a fost ultimul domiciliu comun al sotilor sau la domiciliul paratului.
"Custodie comuna" inseamna de fapt exercitarea autoritatii parintesti in comun fata de minor. Aceasta implica raspunderi egale din partea parintilor asupra minorului, a faptelor sale precum si luarea in comun a tuturor deciziilor privind activitatea minorului, acolo unde este obligatoriu acordul parintilot: scolarizare, tratamente medicale, deplasari in strainatate, etc...
Pensia de intretinere se va stabili in sarcina parintelui care nu locuieste cu copilul. Plata acesteia se va face lunar, intr-un cunatum stabilit de catre instanta pana la implinirea varstei de 18 ani.
Daca tatal nu intelege ca trebuie sa isi intretina copilul indiferent de relatia dintre ei ca soti, mama se poate adresa judecatoriei pe raza careia locuieste pt a cere ca insatnta sa stabileasca o pensie ce o va plati tatal in favoarea copilului. Se poate depune fara legatura cu divortul.
Cererea de divort se depune la judecatoria de pe raza ultimului domiciliu comun. Daca nu mai locuieste nimeni acolo, cererea se depune la judecatoria de pe raza domiciliului paratului.
Autoritatea parinteasca exercitata in comun presupune ca ambii parintii sa hotarasca impreuna in ce priveste copilul lor, practic sa nu fie nicio diferenta pt copil daca parintii divorteaza .
"Autoritatea părintească sau responsabilitatea părintească[1] (numită și autoritate parentală sau responsabilitate parentală) reprezintă ansamblul de drepturi și îndatoriri pe care un părinte le are cu privire la copilul său. Autoritatea părintească include printre altele încredințarea copilului, supravegherea acestuia, deciziile cu privire la religia copilului, la intervențiile medicale, întreținerea și educația copilului. Ea se poate defini ca puterea atribuită părinților prin care li se permite acestora să decidă în privința întreținerii, supravegherii, educației și locuinței copilului. Aceasta putere este destul de vastă, un copil fiind considerat de lege sub autoritatea părinților până atinge vârsta majoratului. Autoritatea parentală comună înseamnă egalitatea drepturilor și îndatoririlor tatălui și mamei în educația copiilor. "
va multumesc pt easpuns.ma mai intereseaza dc nu dau divort unde pot inainata actiune pt pensie alimentara.eu locuiesc in buzau si am mutatie definitiva de 2 ani iar el locuieste la constanta.copilul este la mine.nu maisuntem impreuna din dec 2014.de atunci pe copil nu l-a vz decat de 1 iunie si luat la el 1 saptamana in luna august.in tot acest timp el nu a dat copilului nici macar 10 ron.va multumesc
Custodie copil
Michkaela
Buna ziua,
Am un copil in varsta de 7 ani care a venit pe lume dupa divortul meu de fostul sot.
Tatal copilului a recunoscut copilul si ne ajuta financiar ... (vezi toată discuția)