avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apa si caldura sistata, asociatie de proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apa si caldura sistata, asociatie de proprietari nelegal constituita

Buna ziua,
M-am mutat de curand intr-un apartament din sectorul 3, plecand dintr-un bloc cu 7 scari in care administratorul era aproape dictator si nu se punea problema restantelor in cuantum mare (pentru ca imediat se facea actiune in instanta) am ajuns intr-un bloc de 10 etaje cu o singura scara (dar cu 10/13 apartamente pe etaj) in care nimic nu este la locul lui.

Situatia este in felul urmator,
- ieri s-a sistat furnizarea de apa calda si caldura din cauza restantelor de aproape 50.000 RON, aceste restante sunt adunate in proportie de 90% de la 2 apartamente respectiv ~30mii unul si ~15mii celalalt. Pana aici pare simplu, conf. art. 50 din Legea 230/2007 asociatia de proprietari ar trebuii sa faca actiune in instanta (ca doar e gratuit) doar ca in acest bloc asociatia de proprietari este "relativa".

- Mai precis, exista sigur o doamna casiera care ia banii, (dansa este angajata din afara blocului si presteaza pentru 1500ron o data pe saptamana, aceste servicii pentru locatari), apoi, exista o doamna care din cand in cand isi asuma calitatea de administrator, cand nu vrea dansa sa fie administrator, mai raspunde un batranel, (dar doar daca este nevoie de o cheie de la subsol, de oprirea apei pe un tronson in caz de urgenta si alte asemenea situatii), in rest nimeni nu stie nimic.

- Mai mult decat atat, in trecut, a existat o societate ce se ocupa de administratie, care, dupa ce s-a indestulat din platile facute de locatari a disparut fara urma si acum tot locatarii sunt pusi sa plateasca ce s-a furat.

Avand in vedere situatia expusa as dorii, daca poate cineva, sa ma indrume intr-un fel in care sa pot indrepta lucrurile fara sa ma mut, astfel, pe scurt, intrebarile ar fi dupa cum urmeaza:
1. Se poate sista caldura si apa calda pe perioada iernii? - avand in vedere ca suntem in ultima saptamana din luna noiembrie iar afara temperatura scade spre sub 0 grade noaptea, mi se se pare o masura exagerata dar nu stiu unde sa caut temeiul legal.
2. Atat timp cat asociatia de proprietari este nelegal constituita (practic nu exista) se poate face totusi sesizare in baza legii 230/2007 ce priveste înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari? Si daca se poate face ceva in sensul asta, unde trebuie sa ma adresez?
3. Referitor la societatea ce se ocupa in trecut de administratie, cum ar putea fi trasa la raspundere? - Mentionez ca, personal, nu cunosc vreo informatie despre aceasta pentru ca m-am mutat ulterior dar cu toate acestea tot sunt buna de plata.

Astept orice fel de informatie utila.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bizman , utilizator 08:52, 28 Noiembrie 2015
Furnizorii au dreptul (eu as spune ca obligatia) de a opri apa sau agentul termic in conditiile in care consumatorul (asociatia) nu respecta contractul incheiat intre cele doua parti. Sistarea utilitatilor se face in conditiile stipulate in contracte iar pe site-urile furnizorilor gasiti contractul. cautati, cititi si o sa constatati ca acestia uneori nu respecta contractul in sensul ca nu opresc imediat utilitatile si-i mai pasuiesc pe restantieri in speranta ca isi vor incasa banii.
Dar acolo unde asociatia nu intelege sa platesca macar esalonat, sigur ca furnizorul este obligat sa ia masuri.
Si daca nu este o asociatie, un reprezentant al blocului, un administrator macar, nimeni care sa raspunda atunci ce e de facut?
Furnizorul sau prestatorul isi vinde utilitatea, marfa, produsul sau serviciul unui consumator cu care se poate discuta, care-si asuma obligatia de a plati s.a.m.d.
Nu cred ca exista furnizori catre anonimi, catre oricine vrea sa-si faca plinul gratuit. Asa ca la intrebarea dumneavoastra
atunci ce e de facut?
e simplu de raspuns: se sisteaza apa, gazul, caldura, energia electrica....
As dori sa va dau o solutie legala dar din pacate nu pot, lucrurile sunt extrem de complicate.

Va pot spune ce am patit eu la parintii mei la un bloc in Sect 3 si poate va formati o idee despre ce trebuie sa faceti ca sa reporniti apa calda si caldura.

Apa calda a fost sistata de cateva ori pana acum acolo. Caldura inca nu. Exista o restanta de aproximativ 80.000 de lei la RADET + aproximativ 27.000 de lei restanta la ENEL + aproximativ 20.000 de lei restanta la Apa Nova. Situatia e dezastruoasa, plangere la politie, dosare penale, etc.

1. Solutia de moment ar fi sa mergeti ca asociatie la RADET si sa discutati despre o reesalonare a platii, ei asa au facut si au dat drumul la apa calda. Va asumati in scris ca platiti la data de xx suma de xx lei. Dar trebuie sa va tineti de calendar.

2. Plangerea la politie e cam ca o frectie de lemn. Politia a cerut expertiza contabila... iar expertiza contabila nu se poate face pentru ca fostul administrator nu a predat documentatia si nici nu vrea zice ca i-a fost furata. Plangerea a fost facuta anul trecut in noiembrie si pana acum nu avem nicio solutie.

3. S-a hotarat ca toti locatarii sa plateasca iarasi cotele pana la recuperarea pagubei ca sa se poata respecta calendarul de reesalonare.

Actiunea nu este gratuita ci doar scutita de taxa de timbru
Asociatia contrar parerilor dvs EXISTA. Din moment ce exista cineva care incaseaza, cu chitanta si stampila. Ati avut si apa deci evident exista un contract intre furnizor si asociatie.
Banuiesc ca singura problema e ca asociatia e in aer, nu are conducere, nu are comitet, nu are cenzor, nu are presedinte... asta este altceva.
Cum se rezolva:
1. Luati stampila de la persoana care incaseaza pentru ca nu are ce cauta un casier sau un administrator cu stampila. Conform legii doar presedintele pastreaza stampila. Casiera respectiva sa prezinte in baza carui document incaseaza: hotararea adunarii generale, hotararea comitetului... ma gandesc ca nu a aterizat acolo din neant
2. Adunare generala de urgenta. Tabel cu 20% semnaturi pentru convocare si fixati data. Daca nu se prezinta 50%+1 atunci reconvocati adunarea si se tine doar cu cei prezenti. In Adunarea Generala, alegeti comitetul, presedintele, cenzorul, administratorul... sau doar presedintele si comitetul si ulterior acestia sa angajeze cenzorul si administratorul.
3. Mai departe presedintele ales, urgent sa mearga la furnizori sa dea drumul la utilitati
4. Presedintele sa puna privilegiu imobiliar URGENT pe cele doua apartamente. Daca cei doi restantieri au datorii de sute de milioane e posibil sa mai aiba datorii prin alta parte si nu cumva sa le vanda vreun executor apartamentele si sa ramaneti tot dvs locatarii sa platiti si cele 500 milioane. Deci urgent pus privilegiu imobiliar pe cele doua apartamente
5. Presedintele sa angajeze un avocat si sa dea in judecata restantierii dar in prealabil sa le trimita somatii de plata conforme cu prevederile noului cod civil.

Toate aceste lucruri se pot realiza in maxim o luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radet ianasi elena ianasi elena Buna ziua! La Radet avem in sold penalitati din anii trecuti drept pentru care am fost nevoiti sa facem esalonare in vara pentru deblindare apa ... (vezi toată discuția)
Datorie radet vasilemb vasilemb Buna ziua, Sunt proprietar intr-un bloc unde nu exista inca o Asociatie de Proprietari, iar contractul cu RADET este incheiat pe numele unui locatar. Recent ... (vezi toată discuția)
Se da urmatoarea situatie: administratora de la scara blocului ... duude duude Se da urmatoarea situatie: Administratora de la scara blocului unde sta mama mea, a murit acum cateva luni. Dupa ce a murit, s-a aflat ca de 3 ani de zile nu ... (vezi toată discuția)