avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Revenire CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Revenire CCC

buna ziua ,as dori un sfat daca se poate intr.o problema;; am o fetita nascuta in 3 mai 2014 s sunt in concediu pana in 3 martie 2016 ultimile 2 luni sunt pentru tatal copilului(4 martie-4mai 2016)am inteles ca tatal trebuie sa anunte cu cel putin 60 de zile inainte de a intra in ccc.sotul intra in concediu din 18 decembrie pana in 15 ianuarie.se poate sa faca cerere dupa 15 decembrie pentru cele 2 luni sau e prea devreme?si cum sa procedam sotul merge la ajpis si face cerere pt ccc si dupa pregateste dosarul cu acte?eu cand trebuie sa anunt ca revin la lucru?e obligatoriu sa ma reintorc sau pot imediat sa imi dau demisia de la serviciu?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:55, 26 Noiembrie 2015
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.
...

(7) Solicitarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. In situatia in care cererea este depusa peste acest termen, persoana indreptatita poate solicita dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului pana cel tarziu in ultima zi a perioadei concediului aprobat.

(7^1) In cazul in care celalalt parinte nu respecta prevederile alin. (7), concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

3. - Dvs. faceti cerere catre angajator prin care solicitati intreruperea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii.
- Apoi anuntati AJPIS sa va suspende plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
- Daca doriti, cu aceeasi data puteti solicita si incetarea CIM.

4. - Tatal copilului procedeaza la fel cum ati procedat si dvs. cand ati intrat in CCC.
- Face o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea CIM pentru a intra in CCC.
- Apoi depune actele necesare la Primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil adarius adarius Buna ziua! Daca copilul s.a nascut in anul 2012, trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna mai devreme? Dosarul pentru indemnizatia crestere copil fiind depus ... (vezi toată discuția)
Ccc pana la 3 ani dyadya80 dyadya80 Am nascut pe 24 noiembrie 2013 si sunt in concediul de crestere copil pana la 2 ani insa la sfatul medicului de familie am inteles ca pot prelungi acest ... (vezi toată discuția)
Tata nu vrea sa stea in ccc o luna. trebuie sa anunt? adela05 adela05 In situatia in care tatal nu vrea sa stea in concediu de crestere copil timp de o luna, cum se procedeaza? Se anunta la asistenta sociala? Eu sunt in CCC pana ... (vezi toată discuția)