avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... declaratie ca nu sunt insarcinata la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

declaratie ca nu sunt insarcinata la angajare

Am semnat un contract de munca pe durata nedeterminata si dupa semnarea contractului mi s-a cerut sa declar pe propria raspundere ca nu sunt insarcinata. Este ilegal nu-i asa?
Deasemenea la interviu mi s-a zis ca perioada de proba va fi de o luna, dar la semnarea contractului au scris ca va fi de 3 luni.
Sunt deja 2 semne de intrebare legate de acest contract/firma.
Cui trebuie sa ma adresez in cazul in care constat astfel de ilegalitati, imi puteti da un sfat ?
Desi am semnat acest contract cu ei si mi-am dat demisia de la actualul loc de munca, ma simt nesigura de acest contract.
La semnarea lui nu s-a precizat data semnarii, ci doar data inceperii activitatii mele in cadrul respectivei firme, fara un numar de inregistrare.
Multumesc anticipat pentru orice sfat pe care l-ati putea oferi.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 26 Noiembrie 2015
Faptul ca va solicita sa dati o declaratie ca nu sunt insarcinata la angajare este o procedura incorecta, intrucat "Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă. "

Vi s-a inmanat un exemplar de pe c.i.m.?

Solicitati angajatorul sa va elibereze o copie ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana dvs. in REVISAL.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, daca angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revisalul nu poate fi vazut de angajat janiles janiles am un C M inregistrat pe 2 ore care imi exp. in 25 dar de la 1 lucrez la o alta firma care nu stiu daca m ia facut CM pe revisal nu se poate vedea daca sunt ... (vezi toată discuția)
Contract de munca raduu1 raduu1 Buna ziua. Sunt angajat la o firma pe postul de agent vanzari,firma are sediul principal la Bucuresti,eu sunt la punctul de lucru din Iasi.Am fost angajat cu ... (vezi toată discuția)
Contract munca ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua, Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar ... (vezi toată discuția)