avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma aproape de faliment - salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma aproape de faliment - salariu neplatit

Buna seara, am si eu o mica problema.
Am lucrat la o firma, un SRL cu mai multi actionari. In momentul de fata firma nu a mai avut bani de chirie iar din cauza aceasta proprietarul a taiat toate utilitatile (apa,curent), activitatea fiind intrerupta din aceasta cauza. Firma are sediul declarat in locul luat in chirie.
Problema este urmatoarea - noi angajatii am fost trimisi acasa, salariul nu a mai fost primit de aproape 2 luni (luna trecuta care trebuia sa-l primim luna asta + jumatate din luna asta de salariu). Din cate stiu contractul inca merge in continuare, nu am semnat nici o hartie si nici dansii nu ne-au trimis in somaj inca.

Fluturas de salariu nu am primit niciodata, pe la inceput mai semnam o chitanta cand primeam salariul insa de vreo 3 luni de zile am primit banii direct in mana, fara sa semnam nimic si fara sa fie vreo camera de fata.
Eu personal aveam contract declarat pe 6 ore, in relitate era altceva, unii colegi de ai mei aveau contract si pe 2 ore.

Posibil sa nu mai poata fi gasiti actionarii / administratorul, locul unde era firma cred ca in momentul de fata este gol.


Ce ar fi de facut in cazul de fata?
O plangere la ITM pentru neplata salariului isi mai are rostul?
In caz ca va fi nevoie sa fie data firma in judecata cum se procedeaza? Si daca firma este data in judecata cine urmeaza sa fie executat pentru a plati datoriile? Administratorul, actionarii? Firma nu mai are nici un ban in conturi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 30 Noiembrie 2015
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Am sa depun astazi o plangere la ITM.
Dar as vrea sa intreb daca are rost sa inaintez in instanta? Bani in firma nu mai sunt.
Daca nu s-a declansat procedura de intrare in faliment, atunci puteti promova si actiunea in instanta.
Si pentru a ii da in judecata ce ar trebui facut mai exact? Trebuie mers la judecatorie si completat un formular? Sau ce anume?
Model de actiune gasiti aici:
[ link extern ]

La dosar depuneti copie c.i.m., copie acte aditionale la c.i.m. si copie decizie de incetare a c.i.m.

Durata unui litigiu de munca variaza in functie de volumul de activitate al instantei respective.

Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in cazul in care un ... Goia Mihai Goia Mihai Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac in cazul in care un angajator nu a incheiat contract de munca si nu mi-a platit salariul? (vezi toată discuția)
Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu ... Ina66 Ina66 Bună seara,am demisionat cu lichidare la zi, angajatorul nu mi-a dat ultimul salariu,ce pot să fac,unde să mă adresez! (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a dat salarii timp de 6 luni viu viu Buna ziua, Nu am primit salariul aferent a 6 luni lucrate. Firma are sediul social in Bucuresti, punctul de lucru in Targoviste, eu apartin cu domiciliul ... (vezi toată discuția)