avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionar caz de boala2,asociat in AF
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionar caz de boala2,asociat in AF

Buna ziua,va multumesc anticipat pentru orice raspuns la nedumerirea mea.Sora mea si-a deschis un AF,nu putea sa-l deschida singura si l-a inregistrat pe tata pensionar pe caz de boala gradul 2 cu 1%.Inainte de infiintare a intrebat la Camera de Comert si i s-a raspuns ca nu erau probleme,tatal meu nu a avut nici un leu din activitatea AF-ului,cand a iesit la pensie de drept a fost amendat cu 200 de milioane,practic nu va mai primi pensia cat va trai.A facut actiune legala si nu a castigat...saracul nu are nici o vina si nici un folos din toata afacerea,a vrut sa-si ajute copilul,cine a gresit a fost functionara de la Camera de Comert care trebuia sa-i ajute nu sa-i bage in noroi,se poate rezolva cumva,amnistia pensionarilor e valabila si pentru el?Multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: alinagaina , utilizator 14:52, 1 Decembrie 2015
1. Nu Camera de Cpmert era cea competenta sa raspunda la aceasta intrebare.

2. Competenta era a Casei de Pensii care ii plateste pensia.

3. - Nu prea are sanse de reusita deoarece vina ii apartine in totalitate pentru ca trebuia sa stie ca o persoana pensionata de invaliditate gr. II si-a pierdut total capacitatea de munca.
- Pe decizia de pensie, mai la sfarsit, scrie ca nu poate cumula pensia de invaliditate gr. II cu alte venituri profesionale.

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Multumesc mult pentru raspuns,el a recunoscut ca nu a citit pe decizia de pensionare dar a fost la Casa de Pensii impreuna su sora mea,li s-a raspuns ca ,cu 1 % se poate asocia,nu are un raspuns scris sau o inregistrare pentru ca are prea mult bun simt si are incredere in persoane,este o lectie importanta pentru el,pacat ca nu-si va vedea pensia de 2 milioane cat va trai,nu va muri de foame dar imi pare rau pentru ca este o persoana cinstita si inca mai crede ca este o decizie nedreapta atat timp cat nu a incasat nici un leu si ca s-a informat inainte de a se asocia..Va multumesc din nou pentru timpul acordat si va urez numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept munca pensionari de boala homereg homereg Daca sunt in pensie de boala gr. 2 am voie sa fiu asociat in SRL sau sa am Intrepr Individuala ??? Motivatie va rog ! (vezi toată discuția)
Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate cristina_anda cristina_anda Am urmatoarea intrebare: o persoana ce detine o profesie liberala este nevoita sa se pensioneze cu gradul 2 sau 3. In aceasta situatie mai are dreptul sa ... (vezi toată discuția)