Buna ziua,va multumesc anticipat pentru orice raspuns la nedumerirea mea.Sora mea si-a deschis un AF,nu putea sa-l deschida singura si l-a inregistrat pe tata pensionar pe caz de boala gradul 2 cu 1%.Inainte de infiintare a intrebat la Camera de Comert si i s-a raspuns ca nu erau probleme,tatal meu nu a avut nici un leu din activitatea AF-ului,cand a iesit la pensie de drept a fost amendat cu 200 de milioane,practic nu va mai primi pensia cat va trai.A facut actiune legala si nu a castigat...saracul nu are nici o vina si nici un folos din toata afacerea,a vrut sa-si ajute copilul,cine a gresit a fost functionara de la Camera de Comert care trebuia sa-i ajute nu sa-i bage in noroi,se poate rezolva cumva,amnistia pensionarilor e valabila si pentru el?Multumesc din suflet
1. Nu Camera de Cpmert era cea competenta sa raspunda la aceasta intrebare.
2. Competenta era a Casei de Pensii care ii plateste pensia.
3. - Nu prea are sanse de reusita deoarece vina ii apartine in totalitate pentru ca trebuia sa stie ca o persoana pensionata de invaliditate gr. II si-a pierdut total capacitatea de munca.
- Pe decizia de pensie, mai la sfarsit, scrie ca nu poate cumula pensia de invaliditate gr. II cu alte venituri profesionale.
4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II,caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Multumesc mult pentru raspuns,el a recunoscut ca nu a citit pe decizia de pensionare dar a fost la Casa de Pensii impreuna su sora mea,li s-a raspuns ca ,cu 1 % se poate asocia,nu are un raspuns scris sau o inregistrare pentru ca are prea mult bun simt si are incredere in persoane,este o lectie importanta pentru el,pacat ca nu-si va vedea pensia de 2 milioane cat va trai,nu va muri de foame dar imi pare rau pentru ca este o persoana cinstita si inca mai crede ca este o decizie nedreapta atat timp cat nu a incasat nici un leu si ca s-a informat inainte de a se asocia..Va multumesc din nou pentru timpul acordat si va urez numai bine!