avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... infiintare federatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

infiintare federatie

Buna ziua,
Intreabarea mea este urmatoarea. Cum infiintez o federatie?
Practicam un sport destul de nou pt Romania si dorim sa infiintam o federatie. Federatia Romana de ..... :)
Ideea este ca nu vreau sa ma rezum doar la statutul de club sportiv, deoarece voi promova acest sport aici si nu vreau ca dupa un timp cand v-a prinde radacine (si v-a prinde) sa se trezeasca unul mai cu motz si sa isi atribuie drepturile si meritele pentru munca si efortul depus de noi.
Ma intereseaza ce conditii trebuie sa se indeplineasca, de la ce forma se pleaca (ong, club sportiv, asociatie, etc) si mai exact care ar fi pasii.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Demiurgos , utilizator 08:25, 20 Februarie 2011
multumesc pt raspuns, asta am inteles si eu.
dar acum va intreb, in cele 2 cluburi infiintate in cele 2 judete diferite, trebuie sa am activitate pana la unirea si infiintarea federatiei sau le pot crea iar dupa 1 luna maxim pot infiinta federatia?
Va spicuiesc in continuare din L.69/2000 articole care sa va lamureasca asupra faptului ca acea constituire in federatia la care aspirati, in afara formalitatilor (nu am regasit in text nicio stipulatie privind termene privind activitatea /inactivitatea clubului inainte de constituirea in federatie), implica o serie de atributii, care presupun si o anumita baza materiala pentru a fi indeplinite:
ART. 31
(1) Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociaţii fără scop patrimonial sau societăţi comerciale sportive pe acţiuni, care au obţinut licenţa din partea federaţiei sportive naţionale, emisă în conformitate cu statutele şi regulamentele federaţiilor internaţionale pe ramura de sport.
(2) Cluburile sportive profesioniste se organizează numai pentru o singura disciplina sportiva.
(3) Cluburilor sportive profesioniste, organizate ca asociaţii fără scop patrimonial (costituite conf. OG 26... ), li se aplică regimul juridic al acestui tip de asociaţii, iar cluburilor sportive profesioniste, organizate ca societăţi sportive comerciale pe acţiuni, li se aplică regimul juridic al societăţilor comerciale, cu particularităţile din prezenta lege.
ART. 36
(1) Federaţiile sportive naţionale se vor constitui numai cu avizul expres al Ministerului Tineretului şi Sportului.
(2) Pentru o ramura de sport se poate constitui, în condiţiile legii, o singura federatie sportiva naţionala.
(3) Prin excepţie, se pot constitui Federaţia sportivă naţională «Sportul pentru toţi» şi Comitetul Naţional Paralimpic, pentru persoanele cu dizabilităţi, ca persoane juridice de drept privat, de utilitate publică, având ca membri persoane fizice şi persoane juridice cu activitate specifică în domeniu.
(4) Modificarea statutelor sau a actelor constitutive ale federaţiilor sportive naţionale este supusă procedurilor prevăzute de lege, după ce s-a obţinut avizul expres al Ministerului Tineretului şi Sportului.
(5) Federaţiile sportive naţionale se organizează şi funcţionează în baza statutului propriu elaborat în conformitate cu prevederile prezentei legi şi cu statutele federaţiilor internaţionale corespondente.
(6) Înfiinţarea federaţiilor sportive naţionale sau modificarea statutelor şi a actelor constituive ale acestora, fără respectarea dispoziţiilor alin. (1) şi (4), este nulă de drept.
ART. 37
(1) Federaţiile sportive naţionale au următoarele atribuţii principale:
a) elaborează strategia naţionala de dezvoltare a ramurii de sport şi controlează aplicarea acesteia de către membrii afiliati;
b) organizează, conduc, controlează şi supraveghează activităţile şi competiţiile sportive oficiale la nivel naţional, în baza statutelor şi regulamentelor adoptate;
c) organizează şi coordonează întreaga activitate a arbitrilor pe ramuri de sport, privind formarea, perfecţionarea continua, clasificarea şi promovarea acestora, pe baza unui regulament propriu de funcţionare;
d) elaborează şi realizează planurile de pregătire şi de participare a sportivilor de performanta romani din cadrul reprezentativelor naţionale la competiţiile internaţionale;
e) exercita puterea disciplinară în termenii prevăzuţi de prezenta lege şi potrivit statutelor şi regulamentelor proprii;
f) organizează sau tuteleaza competiţiile oficiale cu caracter internaţional care au loc pe teritoriul României, cu avizul Ministerului Tineretului şi Sportului;
g) colaborează cu Ministerul Tineretului şi Sportului, cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării si/sau cu instituţiile din structurile acestora pentru formarea şi perfecţionarea specialiştilor din domeniul sportului;
h) promovează măsurile de prevenire şi control al folosirii substanţelor interzise şi al metodelor neregulamentare, destinate să mărească în mod artificial capacitatea fizică a sportivilor sau să modifice rezultatele competiţiilor organizate direct la nivel naţional, în concordanţă cu reglementările federaţiilor internaţionale, ale Comitetului Internaţional Olimpic şi ale Agenţiei Mondiale Antidoping. Orice alte măsuri ce contravin reglementărilor mai sus menţionate sunt nule de drept;
i) întreprind măsuri pentru prevenirea şi combaterea violenţei, precum şi pentru promovarea spiritului de fair-play şi a tolerantei în activitatea sportiva.
(2) Federaţiile sportive naţionale asigura reprezentarea României în competiţiile sportive şi în organismele internaţionale la care sunt afiliate.
ART. 38
(1) Federaţiile sportive naţionale se înscriu în Registrul sportiv, pentru obţinerea Certificatului de identitate sportiva.
(2) Federaţiile sportive naţionale se pot afilia la federaţiile sportive internaţionale, la alte foruri europene sau mondiale, pe baza avizului dat de Ministerul Tineretului şi Sportului.
ART. 39
(1) Federaţiile sportive naţionale au organisme proprii de administrare şi gestionare a bugetului şi patrimoniului, constituite conform legii, precum şi propriilor statute şi regulamente.
(2) Federaţiile sportive naţionale se supun verificărilor financiare, potrivit legii şi statutelor proprii.
(3) Federaţiile sportive naţionale dispun de bunurile aflate în proprietatea lor, pot încheia contracte de împrumut şi pot elibera titluri de credit, cu condiţia ca aceste acte juridice sa fie încheiate pentru realizarea obiectului de activitate.
(4) Federaţiile sportive naţionale pot greva sau înstrăina bunurile mobile sau imobile, finanţate total sau parţial din fonduri publice, prin programe, sau pot schimba destinaţia acestora numai cu aprobarea Ministerului Tineretului şi Sportului.

Practic, din cate inteleg eu, dupa obtinerea Certificatului de identitate sportiva pentru ambele cluburi, urmare a inscrierii in Registrul sportiv, puteti demara demersurilor pentru constituirea federatiei.


2ntz a scris:

multumesc pt raspuns, asta am inteles si eu.
dar acum va intreb, in cele 2 cluburi infiintate in cele 2 judete diferite, trebuie sa am activitate pana la unirea si infiintarea federatiei sau le pot crea iar dupa 1 luna maxim pot infiinta federatia?


Puteti infiinta federatia dupa cosntituirea celor doua cluburi sportive , adica dupa obtinerea Certificatului de identitate sportiva pentru ambele cluburi, urmare a inscrierii in Registrul sportiv.
freeelis a scris:
[Puteti infiinta federatia dupa cosntituirea celor doua cluburi sportive , adica dupa obtinerea Certificatului de identitate sportiva pentru ambele cluburi, urmare a inscrierii in Registrul sportiv.



Aaaagh, @Freelis, crezi ca am gresit in punctuatia / ortografia concluziei mele din postul anterior ? Nu de alta, dar mi se intampla des ... ;)
:offtopic:
Nu pot face comentarii pe baza greselilor de scriere ... se mai intampla ... ceea ce conteaza este faptul sa va faceti înteles prin ceea ce scrieti.

Alte discuții în legătură

Cum infiintez o federatie sportiva nationala? Roberttaffa Roberttaffa As dori sa infiintez o federatie sportiva nationala . Care sunt etapele legale pe care trebuie sa le parcurg la de 0 pana la a functiona legal ca si ... (vezi toată discuția)
Asociatie sportiva sau club sportiv MANOIL MANOIL Care este diferenta intre asociatie sportiva si club sportiv ? Care este procedura de inregistrare la federatia de specialitate? (vezi toată discuția)
Club sportiv sau asociatie sportiva? avantaje si dezavantaje? luca_claudia72 luca_claudia72 va rog sa ma ajutati intr-o problema...care din cele 2 forme ar fi cea mai avantajoasa? care din ele e mai rapida si mai ieftina de infiintat? unde gasesc ... (vezi toată discuția)