avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... infiintare federatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

infiintare federatie

Buna ziua,
Intreabarea mea este urmatoarea. Cum infiintez o federatie?
Practicam un sport destul de nou pt Romania si dorim sa infiintam o federatie. Federatia Romana de ..... :)
Ideea este ca nu vreau sa ma rezum doar la statutul de club sportiv, deoarece voi promova acest sport aici si nu vreau ca dupa un timp cand v-a prinde radacine (si v-a prinde) sa se trezeasca unul mai cu motz si sa isi atribuie drepturile si meritele pentru munca si efortul depus de noi.
Ma intereseaza ce conditii trebuie sa se indeplineasca, de la ce forma se pleaca (ong, club sportiv, asociatie, etc) si mai exact care ar fi pasii.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Demiurgos , utilizator 08:25, 20 Februarie 2011
Multumesc pentru toleranta si intelegere:bow:
Consider ca este la fel de important sa nu reiteram raspunsul antevorbitorilor aproape ad literam, cu exceptia cazului in care facem corecturile necesare. Pe vremea lui Shakespeare stiu ca era la moda ...:))


Puteti infiinta federatia dupa cosntituirea celor doua cluburi sportive , adica dupa obtinerea Certificatului de identitate sportiva pentru ambele cluburi, urmare a inscrierii in Registrul sportiv.


Deci aici as dori si eu o lamurire referitor la ce scrie mai sus.....am vazut scris ca o federatie poate fi infiintata din cel putin 2 asociatii.... cluburile pot fi considerate asociatii?

O alta lamurire...se tot vorbeste de federatie nationala...ca nu poate sa existe doar o federatie nationala..... Nu exista decat federatii nationale?

Cu stima
Seonbae a scris:


[Deci aici as dori si eu o lamurire referitor la ce scrie mai sus.....

Cu riscul de a ma repeta in privinta anumitor aspecte (asigurati-va ca ati citit cu atentie posturile anterioare), mai spicuiesc din legea 69/2000:
ART. 21
(1) In sensul prezentei legi, sunt considerate structuri sportive:
a) asociaţiile sportive;
b) cluburile sportive, inclusiv cele organizate ca societăţi comerciale, unităţile de învăţământ cu program sau profil sportiv, palatele şi cluburile copiilor şi elevilor;
c) asociaţiile judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport;
d) ligile profesioniste;
e) federaţiile sportive naţionale;
f) Automobil Clubul Român, pentru activitatea de automobilism sportiv şi karting sportiv;
g) alte organizaţii sportive naţionale.

ART. 22
(1) În sensul prezentei legi, structurile sportive sunt asociaţii de drept privat sau instituţii de drept public, constituite sau înfiinţate, după caz, în scopul organizării şi administrării unei activităţi sportive şi care au drept obiectiv promovarea uneia sau mai multor discipline sportive, practicarea acestora de către membrii lor şi participarea la activităţile şi competiţiile sportive.
(2) Pentru scopurile şi în condiţiile stabilite prin lege pot funcţiona cluburi sportive, persoane juridice de drept public organizate în subordinea organelor administraţiei publice centrale sau locale.
Asociaţiile sportive
ART. 25
(1) Asociaţiile sportive sunt structuri sportive fără personalitate juridică. Asociaţiile sportive fără personalitate juridică se pot constitui ca societăţi civile particulare, potrivit legislaţiei în vigoare. Constituirea unei asociaţii sportive fără personalitate juridică da dreptul acesteia la obţinerea unui certificat de identitate sportiva, precum şi la afilierea la asociaţia judeţeana, pe ramura de sport corespunzătoare, în vederea participării la competiţiile sportive oficiale locale.
Cluburi sportive
ART. 26
(1) Cluburile sportive sunt structuri sportive cu personalitate juridică, constituite în condiţiile legii.
(2) Cluburile sportive pot fi:
a) persoane juridice de drept privat, structuri fără scop lucrativ sau societăţi comerciale sportive pe acţiuni;
b) persoane juridice de drept public.
ART. 27
Cluburile sportive de drept privat, fără scop lucrativ, sunt persoane juridice nonprofit, constituite, în condiţiile legii, ca structuri mono- sau polisportive.
ART. 34
(1) Asociaţiile judeţene şi ale municipiului Bucureşti pe ramuri de sport sunt persoane juridice de drept privat, având drept scop organizarea activităţii în ramura de sport respectivă la nivelul judeţului sau al municipiului Bucureşti, cu respectarea statutelor şi regulamentelor federaţiilor sportive naţionale.
ART. 35
(1) Federaţiile sportive naţionale sunt structuri sportive de interes naţional, constituite prin asocierea cluburilor sportive şi asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport.
(2) Potrivit prezentei legi federaţiile sportive naţionale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice şi fără scop lucrativ.


Ca urmare, un club este o asociatie de drept public sau privat, dar ca structura sportiva este diferita de o asociatie judeteana pe ramura de sport. (lit.b si c art.21), iar federatia nationala, conf. art.35 si OG 26(daca este fara scop lucrativ), se constituie prin asocierea a cel putin 2 structuri sportive de genul clubului/asociatiei judetene.
Legea indica doar posibilitatea asocierii cluburilor/asociatiilor judetene in federatii nationale.
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
godspeed, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Deci in concluzie cluburile pot fi privite ca si asociatii si deci 2 cluburi pot infiinta o federatie. Si aceasta federatie este automat nationala. Am inteles bine? Conform legii, poate exista doar o singura federatie nationala pe ramura de sport. Adevarat?
Din acesta cauza ma interesa urmatorul aspect: o federatie poate fi altfel decat nationala?
La litera G din art 21 de mai jos scrie "alte organizaţii sportive naţionale.". Puteti sa imi dati exemple de astfel de organizatii??

Multumesc!

ART. 21
(1) In sensul prezentei legi, sunt considerate structuri sportive:
a) asociaţiile sportive;
b) cluburile sportive, inclusiv cele organizate ca societăţi comerciale, unităţile de învăţământ cu program sau profil sportiv, palatele şi cluburile copiilor şi elevilor;
c) asociaţiile judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport;
d) ligile profesioniste;
e) federaţiile sportive naţionale;
f) Automobil Clubul Român, pentru activitatea de automobilism sportiv şi karting sportiv;
g) alte organizaţii sportive naţionale.
Seonbae a scris:

La litera G din art 21 de mai jos scrie "alte organizaţii sportive naţionale.". Puteti sa imi dati exemple de astfel de organizatii??

Good question;)
Dar poate imi scapa mie ceva... Mai bine cititi Dvs. Hotărârea nr. 884/2001
din 13/09/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a
dispozitiilor Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000
aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 27 August 2009
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum infiintez o federatie sportiva nationala? Roberttaffa Roberttaffa As dori sa infiintez o federatie sportiva nationala . Care sunt etapele legale pe care trebuie sa le parcurg la de 0 pana la a functiona legal ca si ... (vezi toată discuția)
Asociatie sportiva sau club sportiv MANOIL MANOIL Care este diferenta intre asociatie sportiva si club sportiv ? Care este procedura de inregistrare la federatia de specialitate? (vezi toată discuția)
Club sportiv sau asociatie sportiva? avantaje si dezavantaje? luca_claudia72 luca_claudia72 va rog sa ma ajutati intr-o problema...care din cele 2 forme ar fi cea mai avantajoasa? care din ele e mai rapida si mai ieftina de infiintat? unde gasesc ... (vezi toată discuția)