Va adresez rugamintera sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problemă. Am auzit, din diverse surse, că o firmă aflată în executare silită de către ANAF (cu datorii uriaşe la stat, raportat la cifra de afaceri, fiind aproape de faliment) nu are voie, potrivit legii, sa scoata din banca bani din incasari decat in limita salariilor, restul incasărilor urmând să meargă la buget pentru acoperirea datoriilor. Aş vrea să ştiu care este reglementarea legală care prevede aşa ceva. Vă mulţumesc mult
art 781 ncpc
(5) Nu sunt supuse executarii silite prin poprire:
c) sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt infiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.
Vă mulţumesc. Am mai găsit şi OG 28/2013 (Codul de procedură fiscală), Art. 149 (Executarea silită a sumelor ce se cuvin debitorilor), alin. 12, unde se prevede expres scopul sumelor care pot fi scoase din bancă. Mă interesa acest aspect, deoarece doresc să fac o plângere la Poliţie (la Direcţia pentru combaterea criminalităţii economice) întrucât, la firma unde lucrez, care este de mulţi ani în executare silită de către ANAF, se scot bani, sub pretext de salarii, pentru alte cheltuieli (au fost trecute sume de 10 ori mai mari decât sumele încasate lunar pentru salariul câtorva colaboratori). Motivul pentru care doresc să fac această plângere este că aceste demersuri (ilegale, evident) m-au afectat în mod direct, deoarece acei bani trebuiau viraţi la buget pentru a se acoperi datoriile la contribuţiile sociale, de sănătate şi şomaj, reţinute la sursă. Prin astfel de "inginerii", firma nu a mai plătit de ani de zile obligaţiile către buget, iar când am reproşat administratorului mi-a spus că e legal ceea ce a făcut. Cred că ANAF-ul ar fi trebuit să se autosesizeze în acest caz, dar nu a făcut-o.