avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Edificare fereastră către proprietatea vecină
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Edificare fereastră către proprietatea vecină

Bună seara,
Vă rog precizaţi-mi toate normele legale în vigoare privitor la condiţiile legale (distanţă, înălţime, obţinerea acordului proprietarului vecin, documentul conţinând acordul în acest sens, etc.) în care se poate înfiinţa o fereastră care se deschide în direcţia proprietăţii învecinate.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 09:50, 29 Noiembrie 2015
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.

Norma este supletiva si se poate deroga de la ea prin conventie, ca atare va intelegeti cu vecinul, el da o declaratie in acest sens si dvs construiti daca dvs. sunteti edificatorul; daca sunteti cealalta parte, atunci dati dvs. declaratia. In caz ca nu va intelegeti, solutia se va gasi in instanta.
Vă mulţumesc pentru răspuns.
Totuşi aş dori să-mi precizaţi şi temeiul juridic al arătatelor prevederi.
De asemenea, mă înteresam şi de prevederile legate de urbanism.
Art.614-616 codul civil, iar cu privire la urbanism nu stiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitutea de vedere ContSters116875 ContSters116875 Pentru aerisirea unei incaperi (bucatarie) este nevoie de construirea unei ferestre mobile, dar nu am acceptul proprietarului vecin. Partea casei unde vreau sa ... (vezi toată discuția)
Disciplina in constructii vasiledan55 vasiledan55 Buna ziua ! Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatoarea problema : unul dintre vecini si-a construit casa, care are demisol, parter, etaj si mansarda, la mai ... (vezi toată discuția)
Deschidere către vecinatate Lucian44 Lucian44 Buna ziua. Este permisă vreo deschidere in peretele casei vecinului, perete limita de proprietate, care da către proprietatea mea? Multumesc. (vezi toată discuția)