avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Legea nr. 469/2002 - ABROGATA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Legea nr. 469/2002 - ABROGATA

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 450, a fost publicata Legea nr. 246/2009 pentru abrogarea Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale.
Si ce ne vine acum in ajutor , noua creditorilor in locul acestei legi, pe care o adaugam ca temei in plus, pana acum, la intemeierea in drept a cererilor de emitere a ordonantei de plata impotriva debitorilor?:((
Cel mai recent răspuns: DAIANA_ , utilizator 23:52, 29 Iulie 2009
Reglementarile privind obtinerea unei somatii de plata impotriva debitorului care nu isi achita datoriile in termenele prevazute in contractele incheiate sunt inca iin vigoare, asa incat, in baza contractelor, facturilor si a procedurii speciale prevazute , puteti cere in instanta obligarea debitorului la plata datoriilor certe, lichide si exigibile pe care le are fata de dvs.. In OUG 117/07 nu puteti cere decat dobanda legala dar in OUG 5/01 puteti solicita tot ce e prevazut in contract.
Desigur ca O.U.G. 5 si 119 sunt inca in vigoare, eu intrebam daca stiti cumva sa se fi elaborat un proiect de lege care sa inlocuiasca ceea ce s-a abrogat, respectiv legea privind intarirea disciplinei contractuale.
Dar nu inteleg de ce spuneti ca pe O.UG.119/2007 nu pot cere decat dobanda legala. Asa cum scria si in 469/2006 (care din pacate s-a abrogat), se poate pretinde dobanda legala in cazul in care in contract nu s-au stipulat penalitati . Sa inteleg ca nu se mai aplica? Daca penalitatile sunt stipulate in contract ...de ce sa cer tot dobanda legala ? Ca doar nu am convenit degeaba penalitatile...atunci care ar mai fi scopul inserarii lor in contract?
DAIANA_ a scris:

Daca penalitatile sunt stipulate in contract ...de ce sa cer tot dobanda legala ? Ca doar nu am convenit degeaba penalitatile...atunci care ar mai fi scopul inserarii lor in contract?

Nu ati inteles bine textul legii. In prima parte vorbeati despre penalitati ce nu sunt trecute in contract. In acest caz leguitorul vine in ajutorul creditorului acordandu-i ca "despagubire' posibilitatea de a cere dobanda legala (chiar daca nu e stipulata in contract).
In ultima parte a mesajului dvs rationamentul va este gresit: legea nu va interzice, prin cererea de somantie de plata sa solicitati penalitatile trecute in contract, ba mai mult va ofera, pe langa suma datorata si penalitati stipulate in contract, sa solicitati si acea dobanda (care, daca nu e expres precizata in contract, se va calcula in functie de dobanda de referinta a BNR conform OUG 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti
Eu stiu ce scrie in lege. Scriam mai sus ca: "Asa cum scria si in 469/2006 (care din pacate s-a abrogat), se poate pretinde dobanda legala in cazul in care in contract nu s-au stipulat penalitati ". Deci se pare ca stiu faptul ca imi vine in ajutor dobanda legala, cand eu nu am cerut penalitati prin contract. :).
Iar ceea ce ati ctitat dumneavoastra din ce am scris eu, era partea pe care o adresam d.nei dianaviolin care spune ca:
" In OUG 117/07 nu puteti cere decat dobanda legala dar in OUG 5/01 puteti solicita tot ce e prevazut in contract. ",
fapt cu care nu sunt de acord, pt ca din moment ce am stipulat penalitati si indiferent pe ce ordonanta merg, nu ma impiedica nici un text de lege sa cer penalitatile (care evident ar fi mai mari decat dobanda de referinta stabilita de BNR). Doamna dupa cum vedeti spune ca "In OUG 117/07 nu puteti cere decat dobanda legala". Intelegeti acum rationamentul meu din finalul comentariului de mai sus?
Va multumesc oricum pt interventie pe subiectul meu. Cat despre legea despre care vorbeam? Ma puteti ajuta in ce vroiam sa aflu, pana la urma? A aparut altceva care sa reglementeze disciplina contractuala ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)
Penalitati intarziere contracte comerciale robertstoicut robertstoicut Buna ziua, Avand in vedere faptul ca legea nr. 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale a fost abrogata de legea nr. ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)