avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati intarziere contracte comerciale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati intarziere contracte comerciale

Buna ziua,
Avand in vedere faptul ca legea nr. 469/2002 privind unele măsuri pentru întărirea disciplinei contractuale a fost abrogata de legea nr. 246/2009, reiese faptul ca penalitatile de intarziere pot depasi cuantumul debitului. Puteti sa-mi precizati daca mai exista un text de lege in vigoare care sa contravina acestuia?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Liciu Melu , Consilier juridic 20:21, 21 August 2010
din cite stiu, nu .
Nu exista o prevedere legala care sa plafoneze penalizarile la un anumit nivel in acest moment. Este necesar insa sa aveti in vedere o corelatie (logica) intre aceasta sanctiune si celelalte pe care le inscrieti in contract (exemplu: penalitatea este o sanctiune distincta, cu alt regim, nu trebuie sa facem confuzie intre penalizari si "penalitate"). Aceste penalizari reprezinta o sanctiune pentru neindeplinirea la timp a obligatiilor asumate dar in acelasi timp si un mijloc de constrangere. De regula ele sunt de 0,5 % - 1, 5 % din valoarea obligatiilor neindeplinite la timp dar nimic nu va impiedica sa negociati un procent mai mare. Din punctul meu de vedere pe langa aceste penalizari se poate obtine si dobanda legala, aceasta curge de drept, nu este necesar a fi prevazuta in contract. Vedeti si O.U.G. 119 / 2007 cu privire la neexecutarea obligatiilor de plata in materie comerciala. Oricum subiectul poate fi mult mai larg, mai dati amanunte...
Cu bine
Melu
P.S.
Pentru ca vorbiti de penalitati in loc de penalizari insist sa vedeti diferenta intre penalitate si penalizare. Rog sa vedeti Teoria Generala a Obligatiilor - Statescu / Barsan: penalitatea este o suma fixa care se pretinde atunci cand o parte nu si-a indeplinit obligatia asumata prin contract...; contractul isi inceteaza valabilitatea; partea in drept primeste o suma fixa (penalitate); nu mai cere si contravaloarea bunurilor nepredate care este prinsa in penalitate ...etc. Din pacate multi profesionisti nu fac aceasta distinctie (sau nu vor sa o faca). Personal, critic si deciziile judecatorilor care nu fac distinctie intre aceste institutii si uneori pronunta hotarari cel putin discutabile....
Cu stima,
Melu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de insolventa florin_b florin_b Buna ziua. Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: In urma neplatirii a unor fact. de inchiriere a unui spatiu, valoarea totala a creantei calculata cu ... (vezi toată discuția)
Legea 469/2002 ??? Maxtor_17 Maxtor_17 Mi-a ramas de platit din 2007 un impozit pe teren in valoare de 200 ron si in contract apar penalitati de intarziere de 5%/zi si acuma am de platit 3600 ron ... (vezi toată discuția)
Penalizari la un contract C.Daniellita C.Daniellita Buna seara, Sunt interesata sa stiu daca in Romania exista vreo lege care reglementeaza penalizarile pentru neplata la termen in cadrul unui contract ( in ... (vezi toată discuția)