pentru a ajunge la locinta cumparata trec prin curtea unei alte persoane.Cand am cumparat locuinta s-a lasat drum de servitute cu o latime de 4m din propietatea persoanei prin curtea careia trec.in permanenta acest drum este ocupat(persoana in cauza are un garaj unde repara masini) nu pot intra la propietate decat cu piciorul.as vrea sa stiu ce obligatii si indatoriri prevede un drum de servitute.mentionez ca alta posibilitate de intrare in curte nu este
Daca vi s-a lasat prin contract un drept de servitute de 4 m atunci proprietarul fondului aservit (acela care nu prea va permite accesul in curtea dvs. doar cu piciorul) trebuie sa respecte aceasta obligatie (rezultata probabil dintr-un contract mai vechi sau dintr-o hotarare judecatoreasca), adica sa va permita sa intrati in curtea dvs. neingradit, inclusiv cu masina (auto), avand in vedere latimea drumului de servitute! Incercati sa il notificati printr-un avocat/executor judecatoresc sa va permita accesul cf. dreptului dvs. de servitute si, daca nu reusiti sa rezolvati pe cale amiabila aceasta problema, actionati-l in judecata!
...sau "imaginati" un incendiu sau urgenta medicala ( dar sa fie cat de cat reale ! ) ... sunati la 112 ... sa vedeti ce pateste omu cu servisu pt. blocarea drumului... !!!
Actele Dvs. sunt "beton", da ?
- nu mi se pare nimic rau ca cineva repara masini... e bine ca nu fura, nu talhareste... dar m-ar bucura sa faca activitatea aia in garajul lui ! deja ocupa spatiu care nu ii apartine ... am inteles corect situatia ?
Care este situația juridică a acestui drum de servitute - a fost stabilit în favoarea imobuilului d-voastră , prin contract de vânzare cumpărare, având o situație certă, fiind precis identificabil cu date de carte funciară sau respectivul proprietar vă îngăduie prin simpla lui toleranță, să treceți pe proprietatea lui.
Dacă aveți un drept constituit prin act juridic puteți intenta o acțiune confesorie de servitute sau dacă nu este constituit , o acțiune în constituirea unui drept de servitute, iar instanța va stabili traseul acestui drept precum și obligațiile și drepturile fiecărui fond.
drumul de servitute este prins de la inceput in cartea funciara si cu semnatrura persoanei respective .cand am cumparat imobilul totul a fost prevazut .problema este de rea vointa pentru ca pe un drum de 4m tu nu poti (nu vrei)sa lasi o parte libera .Eu in principiu stiu ce am de facut dar speram sa nu ajung la judecata.As fi dorit sa aflu de la cineva obligațiile și drepturile fiecărui dintre noi cu privire la acest drum de servitute, sa i le prezint ca poate asa constientizeaza si nu ajungem la tribunal .Va multumesc!