Va rog frumos daca imi poate cineva spune unde sa caut detalii despre servitutea de trecere, limite exacte: este vorba despre o curte comuna cu intrare comuna, dar nu e intrare auto si unul din coproprietari o foloseste ca intrare auto si mai ca freaca cu oglinda masinii casa vecina, ca sa poata ajunge la garajul din curte...asa ceva trebuie ''atacat'' cumva pe baza unui articol de lege! va multumesc anticipat!
Servitutile sunt reglementate de art. 576 si urm. Cod civil.
Numai ca acolo nu veti gasi dimensiuni.
Teoretic, in momentul in care ati achizitionat terenul ar fi trebuit sa apara faptul ca este grevat de servitute in dimensiunile respective.
Puteti obtine de la OCPI, sau de la cartea funciara, sau chiar de la primaria respectiva, un extras si eventual o harta a locului din care sa se vada cat de mare este drumul pe care il are vecinul.
In functie de acestea, puteti chiar sa ridicati un gard intre locul dvs si drumul de servitute.
Cereti un Extras de Carte funciara de informare,de la Biroul cadastral de care apartineti .Daca aceasta servitute apare inregistrata,este ea identificata cu nr.cadastral,dimensiuni,vecinii care folosesc aceasta servitute.
Codul civil nu reglementeaza latimea acestei servituti dar trebuie avut in vedere ca este obligatoriu ca pe ea sa poata circula ,in caz de urgenta masini de pompieri,salvare ,Practica judiciara da ca latime ,obisnuit 3m.Servitutea este constituita ca sa te poti folosi de ea si nu sa mergi doar cu piciorul ,eventual cu caruta(nu e gluma,asa erau constituite servitutiile odinioara).Deci vedeti la Oficiul de cadastru,situatia reala.
Servitute de trecere
liv23
Am cumparat un tren de 500 mp acum 4 ani dezmembrat din alt teren . La cumparare am dobandit servitute de trecere pe terenul declarat drum de servitute de 487 ... (vezi toată discuția)