avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Latime servitute trecere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Latime servitute trecere

Buna seara,

detin un imobil in "fundul curtii" si am drept de servitute de trecere prin curtea imobilului situat la strada. Sintem doar 2 imobile in curte, fiecare avind o mica curte.
Proprietarul din fata a trintit un gardulet micut cam prin mijlocul curtii, lasind practic o alee de acces cam de 1-1.3 m, din toata latimea de 3.5 m.

Am eu vreun drept pentru aceea servitute de trecere?
Adica sa-i zic ca gardul acela e cam in mijloc si e deranjant si urit?
Daca vreau sa pavam aleea am dreptul? Tb si el sa participe?
Si cam ce latime ar tb sa aibe drumul de servitute?
Daca vreau sa depozitez ceva in afara curtii mele am voie?
De fapt .... am eu ceva de zis pentru bucata aia de alee?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iunie 2010
ContSters78880, utilizator
Art. 616. Proprietarul al cãrui loc este înfundat, care nu are nici o iesire la calea publicã, poate reclama o trecere pe locul vecinului sãu pentru exploatarea fondului, cu îndatorire de a-l despãgubi în proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
Art. 617. Trecerea trebuie regulat fãcutã pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului închis, ca sã iasã la drum.
Art. 618. Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai putinã pagubã acelui pe al cãrui loc trecerea urmeazã a fi deschisã.
Art. 619. Actiunea de despãgubire în cazul prevãzut prin art. 616 este prescriptibilã; iar trecerea trebuie sã urmeze dupã prescriptie, desi actiunea de indemnitate nu s-ar mai putea admite.
In primul rand trebuie sa-mi spuneti ce se prevede in actul dvs. de proprietate cu privire la servitute.
De principiu serviturea trebuie sa aiba nminim 2,5 metri. Daca aceasta a fost de 3,5 m, proprietarul nu poate sa o inguisteze ca asa vrea muschii lui. Ceea ce a facut este un abuz de drept.
Acea servitute a fost creata tocmai in scopul de a servi ca acces la fondul (terenul dvs) care nu are iesire la strada. Din acest motiv va spu sa va uitati in actul de proprietate sa vedeti ce scrie cu privire la servitute. In principiu servitutea este un drept indiviz, deci este un fel de coproprietate fortata, Nici dvs. si nici celalat coproprietar nu poate depozita ceva pe servitute. Nu puteti sa o pavati fara acordul celuilat coproprietar. Dreptul dvs. este acela de folosinta .
Cand a facut proprietarul garduletul?
Daca l-a facut in urma cu mai putin de 2 ani puteti sa sesizati serviciul discuplina in constructii din cadrul primariei si il va pune sa-l desfiinteze si ii va aplica si o amenda pe legea 50/1991.
In actul meu de proprietate scrie exact asa: " imobilul mai sus mentionat beneficiaza de servitute de trecere prin curtea imobilului situat spre strada si cota indiviza aferenta din instalatiile comune celor 2 imobile".

Din cite am inteles vechiul proprietar, cel care ne-a vindut noua, a vrut sa-si bage masina in curte. Aleea ( curtea ) are cam 3.5m latime.
Dar cel de la strada nu a vrut ... ca de .... el e mai vechi in curte.
Si atunci a trintit garduletul in mijlocului curtii. Sa fie deci cam 4-5 ani.
Si astfel a lasat doar o alee de 1 m latime, ca daca am nevoie sa car ceva mai voluminos in curte ( mobila ) cam e o problema.

Ideea mea este urmatoarea: am eu ceva de zis in privinta asta, a intreg drumului de servitute de la poarta pina la usa mea, sau cam tb sa tac din gura si vecinul de fapt face cam ce vrea, ca in fond e curtea lui?
Reclamatii si alte lucruri nu vreau sa-i fac. Vreau sa pastram o relatie de buna vecinatate. Dar vreau sa stiu daca am ceva de zis.

Pun si o poza pt exemplificare. Locul in care stau eu e curtea mea, iar in poza se vede curtea vecinului:
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
ContSters78880, utilizator
imieste greu sa-mi dau seama din fotografie..., aleea respectiva a fost pavata integral.., vad ceva spatiu verde langa aleee....
Ar fi interesant daca in actul dvs. sau cel al fostului proprietar scrie si cat are servitutea..., o schita..ceva , trebuie sa fie...daca nu exista o dimensiune clara rezultata de undeva.., atunci trebuie sa o lasati asa cum a cazut...Desi cred ca undeva trebuie sa fie prevazuta dimensiunea serviturii de trecere....Inteleg ca mosulica a avut intreg terenul din care a instrainat partea din spate fostului proprietar de la care dvs. ati cumparat. Trebuie sa cautati in actele vechi ca undeva trebuie sa scrie si despre dimensiunea serviturii..
Deci pana nu aveti ceva concret, inscris, nu putetisa ridicatiprivirea din pamant...:D
Da, exista spatiu verde linga alee. Dar ce relevanta are?
Din '40 incoa', cind s-a construit casa, in toate actele s-a scris: "imobilul mai sus mentionat beneficiaza de servitute de trecere prin curtea imobilului situat spre strada", nimic in plus. Nu tu o dimensiune, nu tu ca cadastru, nu tu nimic.
Si asta in toate actele vechi..... de la '40.
Ultima modificare: Luni, 7 Iunie 2010
ContSters78880, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon? Aida2016 Aida2016 Proprietarul fondului aservit,a pus gazon pe jumatate din suprafata servitutii de trecere constituita in favoarea noastra.A facut asta ca sa nu ajungem la ... (vezi toată discuția)
despre limite exacte ale servitutii de trecere! unde sa caut? adrianawentworth adrianawentworth Va rog frumos daca imi poate cineva spune unde sa caut detalii despre servitutea de trecere, limite exacte: este vorba despre o curte comuna cu intrare comuna, ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute silviump3 silviump3 Supun atentiei Dvs urmatoarea speta , destul de incalcita de altfel, cu rugaminte, in masura timpul dvs liber ,sa ma indrumati in rezolvarea situatie. Este ... (vezi toată discuția)