avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de servitute

Supun atentiei Dvs urmatoarea speta , destul de incalcita de altfel, cu rugaminte, in masura timpul dvs liber ,sa ma indrumati in rezolvarea situatie.
Este vorba de un imobil pe care il detinem, situat in spatele altui imobil ( prctic sunt doua imobile unul situat in spatele celuilat pe lung..). Accesul la imobilul din spate se facea prin curtea celui din fata, suprafata totala a deschiderii la drumul principal de acces fiind de 4 m. In urma unor discutii iscate cu vecinii din fata, acestia au hotarat sa ne amenajeaze o aleea de servitute pana la imobilul nostru de 0.8 m latime. Este foarte dificil accesul pietonal pe acesta latime, nemaifiind vorba de accesul unei persoane cu dezabilitatiimobilizata in carucior , unei targi de ambulanta, unui carucior de copil. Este normal acest lucru , vand in vedere ca terenul nu se afla in propietatea vecinilor din fata decat in proportie de 50 %, restul apartinand statului?. De altfel regimul celor 2 imobile +teren este acelasi : 50% vecinii proprietari, 50% statul. La noi la fel : 50%noi 50% statul.In prima faza as dorii rezolvarea problemei vis a vis de dreptul de servitute iar dupa aceea as dori sa stiu daca se poate rascumpara partea de 50% care se afla in proprietatea statului. Mentionez ca de cand sa cumparat imobilul (aprox anul 1983) impozitul a fost platit pe intrega suprafata (casa + teren) . In speranta ca nu am fost foarte dificil in exprimare, astept un raspuns din partea Domniilor Voastre, prezentand scuzele de riguare in cazul in care modul de prezentare nu este cel mai potrivit. Va multumesc frumos..
Cel mai recent răspuns: silviump3 , utilizator 12:56, 23 Februarie 2010
Dreptul de trecere ca servitute este reglementat de art.616-619 C.civ. Indiferent de modul de existenta a proprietatii (coproprietate cu statul), acest drept este unul legal pentru situatii precum cele descrise de dvs. De aceea puteti cere printr-o actiune in instanta asigurarea si respectarea acestui drept legal. In situatia in care el este asigurat intr-un mod pe care il considerati inadecvat, va trebui sa va adresati tot instantei, chemind in judecata proprietaul fondului care nu va asigura servitutea legala in mod corespunzator. Va trebui sa aveti in vedere insa, ca legea prevede (art.618 C.civ.) si o asigurare a acestui drept "prin locul ce ar pricinui o mai putina paguba" proprietarului fondului pe al carui loc se face trecerea.
In concluzie, singura care poate decide este instanta de judecata.
In primul rand va multumesc frumos pentru raspuns. Totusi asa dori sa fiu indrumat in a obtine o consultatie, de prefereat din partea dvs, si eventual o reprezentare in instanta. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren intravilan fara drum de acces elena_ploiesti elena_ploiesti Buna ziua, Sunt in situatia in care Primaria B. sa elibereze tituri de proprietate pe terenurile detinute de bunicii-parintii mei de peste 40 ani si as ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient raluca1st raluca1st Buna ziua As avea nevoie de un sfat in problemele pe care le-am intampinat in incercarea de a obtine certificat de urbanism pentru un teren aflat in zona ... (vezi toată discuția)
Blocare a drumului de acces HATI HATI Am un vecin care intra pe proprietatea sa folosindu-se de un drum de acces care imi strabate de circa 20 de ani proprietatea pe o portinue de 20-25m cu o ... (vezi toată discuția)