avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatie vanzare teren, proprietar cu certificat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatie vanzare teren, proprietar cu certificat de handicap (dementa Alzheimer)

Buna ziua,

Situatia cu care ne confruntam momentan e urmatoarea:

1 avem cumparator pt un teren de 4700 mp in Craiova
2 pe titlul de propietate sunt trecuti 4 mostenitori, unul dintre ei fiind mama - toti mostenitorii sunt de acord cu vanzarea.
3 mama are certificat de handicap accentuat pt dementa tip alhzeimer
4 inca nu am inceput procedura de obtinere prin hotarare judecatoreasca a curatelei


Intrebarea ar fi cum putem sa vindem terenul mai sus mentionat, cat mai repede posibil, prin notariat; care ar fi pasii optimi, mai ales in cazul meu (cu mama in situatia respectiva)?

Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 09:33, 30 Noiembrie 2015
Daca notarul nu va constata discernamantul mamei, nu veti putea vinde decat dupa instituirea curatelei/tutelei.

Discutati la notariat daca puteti vinde si cota parte a mamei, in temeiul dispozitiilor legale de mai jos:

CAPITOLUL I
Contractul de vânzare

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1683
Vânzarea bunului altuia
(1) Dacă, la data încheierii contractului asupra unui bun individual determinat, acesta se află în proprietatea unui terţ, contractul este valabil, iar vânzătorul este obligat să asigure transmiterea dreptului de proprietate de la titularul său către cumpărător.
(2) Obligaţia vânzătorului se consideră ca fiind executată fie prin dobândirea de către acesta a bunului, fie prin ratificarea vânzării de către proprietar, fie prin orice alt mijloc, direct ori indirect, care procură cumpărătorului proprietatea asupra bunului.
(3) Dacă din lege sau din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul dobândirii bunului de către vânzător sau al ratificării contractului de vânzare de către proprietar.
(4) În cazul în care vânzătorul nu asigură transmiterea dreptului de proprietate către cumpărător, acesta din urmă poate cere rezoluţiunea contractului, restituirea preţului, precum şi, dacă este cazul, daune-interese.
(5) Atunci când un coproprietar a vândut bunul proprietate comună şi ulterior nu asigură transmiterea proprietăţii întregului bun către cumpărător, acesta din urmă poate cere, pe lângă daune-interese, la alegerea sa, fie reducerea preţului proporţional cu cota-parte pe care nu a dobândit-o, fie rezoluţiunea contractului în cazul în care nu ar fi cumpărat dacă ar fi ştiut că nu va dobândi proprietatea întregului bun.
(6) În cazurile prevăzute la alin. (4) şi (5), întinderea daunelor-interese se stabileşte, în mod corespunzător, potrivit Art. 1702 şi 1.703. Cu toate acestea, cumpărătorul care la data încheierii contractului cunoştea că bunul nu aparţinea în întregime vânzătorului nu poate să solicite rambursarea cheltuielilor referitoare la lucrările autonome sau voluptuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fara acordul proprietarului cmarian90 cmarian90 cum se pedepseste o persoana atunci cand aceasta vinde un bun fara acorul propietarului (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere?? tentea tentea este valabil contractul de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere daca nu este facuta succesiunea? poate fi atacat acest contract? (vezi toată discuția)
Evictiunea in noul cod civil casp casp Care sunt modificarile care au intervenit in legatura cu evictiunea ( toatala, partiala, de fapt, de drept) odata cu adoptarea Noului Cod Civil? :) Multumesc! (vezi toată discuția)