buna seara.
as dori un raspuns din partea unui specialist.
prin iulie 2013 a fost admis un recurs in intersul legii, in sensul ca instanta poate schimba sanctiunea disciplinara cu un mai blanda.
eu am dat in judecatat angajatorul in 2014,mi-a respisn actiunea la fond iar la apel a mentinut sentinta.
eu nu am stiut de acest recurs in interesul legii si nu am stiut ca pot cere instantei sa schimbe sanctiunea cu una mai blanda.
trebuia sa cer in cerere sau instanta pune in vedere din oficiu treaba asta?
in baza carui temei din codul muncii sa cer schimbarea sanctiunii disciplinare in una mai blanda?
Stiam ca judecatorii trebuie sa aplice principiului proporţionalităţii.
Spre exemplu a fost un caz in instanta in care o salariata a cerut decat anularea deciziei de concediere si reintegrarea...a uitat sa ceara si plata salariilor indexate majorate.
Instanta a aplicat principiul disponibilitatii si a dispus si plata salariilor.
Plus de alta ca recursul in interesul legii de care vorbesc este obligatoriu pentru instanta adica instanta este cea care trebuie sa constate daca concedierea a fost sau nu aplicata corect, iar daca constata din oficiu ca concedierea a fost aspra atunci poate aplica o sanctiune mai blanda. De asemenea judecatorii trebuie sa puna si in discutie partii cu privire la acest lucru, pentru ca partea sa poata sa ceara sau nu.
As dorii parerea unui specialist sa ma lamureasca. Multumesc.
Temeiul pe care il cautati nu il gasiti in codul muncii.
Principiul disponibilitatii este altceva, este intelegerea partilor cu privire la proces sau in cauza, in sensul ca au si partile un anumit grad de lbertate in a hotara cu privire la soarta lor.
RILul la care va referiti spune ca instanta "poate sa" nu ca "este obligata sa".
Daca s-a dispus reintegrarea in munca retroactiv, este firesc ca i s-au acordat si drepturile salariale tot cu data respectiva (este ca la repunerea partilor in situatia anterioara), nu seamana cu speta dvs.
Dar, vorba dvs., sa va raspunda specialistul.