avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recunoastere vechime in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recunoastere vechime in munca

Ce trebuie sa intreprinda o persoana plecata din tara inainte de '89, pentru
a-si recupera vechimea in munca pana la data plecarii.Persoana are studii
superioare si a efectuat stagiul militar obligatoriu la acea vreme.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 30 Noiembrie 2015
1. Persoana in cauza nu detine carnet de munca ?

Dovada vechimii in munca, in lipsa carnetului de munca, se face cu adeverintele de vechime eliberate de fostii angajatorii sau de catre detinatorii legali ai arhivei acestora.

Daca a avut, dovada vechimii in munca, pana la 31.decembrie 2010, se face cu carnetulde munca.

2. Perioada cat a urmat facultatea la zi nu constituie vechime in munca, ci stagiu de cotizare asimilat pentru pensie.

Art. 49 din Legea 263/2010:
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
...
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin.(1) beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 164 din Legea nr.263/2010
...
(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c) si g).

3. In prezent, stagiul militar se considera stagiu de cotizare.
La dosarul de pensie trebuie sa depuneti o copie a livretului militar, in care este evidentiata perioada in care a fost efectuat acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anumite perioade, luate in calcul la pensii? mireteo mireteo Perioada de crestere copil, crestere copil cu handicap si perioada in care s-au efectuat studii superioare se iau in calcul la pensii (ca si ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)
Vechime in munca cicor cicor Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca perioada de somaj si pensie pe caz de boala sunt considerate vechime in munca la implinirea varstei legale de ... (vezi toată discuția)