avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Orele maxime de munca saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Orele maxime de munca saptamanal

Buna ziua .
As dori daca ar putea cineva sa ma ajute cu un raspuns la intrebarea :
Se poate lucra mai mult de 48 de ore legal , cu acordul partilor?
cu plata suplimentara etc toate beneficiile
Cel mai recent răspuns: adrian912 , utilizator 17:24, 30 Noiembrie 2015
Din Codul muncii:

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.

(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.

(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)—(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.

(6) Prevederile alin. (1)—(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.

(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

In final, sa inteleg ca este ilegal si nu se poate sub nicio forma sa se lucreze o medie mai mare de 48h/saptamana
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
adrian912, utilizator
1. Nu ati citit cu atentie textele din Codul muncii, in special ce am scris bolduit.

2. Puteti lucra si mai mult de 48 de ore pe saptamana dar facand media pe o perioada referinta de la 4 luni pana la 12 luni sa nu se depaseasca cele 48 de ore saptamanal.

3. Dar in practica se poate lucra daca vi se platesc drepturile banesti pentru orele suplimentare.
Programul meu este de 48h la munca , 48h liber . tot ce este peste 40 de ore este platit conform legii, la fel si orele de noapte, contractul fiind facut pe 1 an .
Este legal asa ceva, tin sa precizez ca atat angajatorul cat si angajatul sunt de acord cu aceste conditii de munca.
Este in regula.

Alte discuții în legătură

Codul muncii -16 ore de munca pe zi cu pauza de 48 de ore andre80andre andre80andre as avea o intrebare: daca lucrez tura de 16 ore ,adica de la 16.00-08.00 a doua zi dimineata, este legal sau nu sa am 48 ore libere.si de asemenea daca lucrez ... (vezi toată discuția)
Timp de munca Alin-Stefan Alin-Stefan Buna ziua! In legea 53/2003 Art 114 (1) spune asa: Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna mitrea ileana mitrea ileana In societate se lucreaza non stop.Sunt 4 angajati cate un angajat pe post.Intra unul in concediu. Vreau sa stiu ceilalti 3 acopera si timpul de lucru al celui ... (vezi toată discuția)