avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp de munca

Buna ziua! In legea 53/2003 Art 114 (1) spune asa: Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
Intrebarea mea este urmatoarea: Daca eu ca angajat doresc sa lucrez mai mult de 48 de ore pe saptamana (ore suplimentare pt care sunt platit) , legea nu-mi permite acest lucru , chiar daca solicit personal acest aspect? Poate am nevoie de bani si vreau sa muncesc mai mult , chiar nu exista ceva anume prin care sa mi-se permita acest lucru ? Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 12 Septembrie 2013
Alin-Stefan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 13 Septembrie 2013
Nu exista o alta prevedere legala referitoare la timpul de munca decat ceea ce exista in Codul Muncii.

art.114 C.mun.
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna mitrea ileana mitrea ileana In societate se lucreaza non stop.Sunt 4 angajati cate un angajat pe post.Intra unul in concediu. Vreau sa stiu ceilalti 3 acopera si timpul de lucru al celui ... (vezi toată discuția)
Drept munca conform 448/2006 gigel9105 gigel9105 Buna seara ! As vrea sa stiu si eu la cate ore de munca am dreptul cinform legii in vigoare 448/2006.Tin sa mentionez ca fac parte din persoanele cu handicap ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare obligatie Nexus11 Nexus11 La noi la firma se fac ore suplimentare cand este nevoie si vine cine poate la aceste ore.Persoanele care participa la aceste ore suplimentare sunt platite ... (vezi toată discuția)