avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare obligatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare obligatie

La noi la firma se fac ore suplimentare cand este nevoie si vine cine poate la aceste ore.Persoanele care participa la aceste ore suplimentare sunt platite pentru aceste ore conform legii.Recent ne-a fost adusa o hartie in care era scris ca ne solicita sa facem ore suplimentare mai ales intr-un interval de 4 luni deoarece ar exista mult de munca. Dupa aceasta informare ne-a dat o hartie pe care sa o semnam cu ca am fi de acord cu aceasta rugaminte a angajatorului.(motivand apoi ca aceasta hartie ii este necesara pentru ITM recomandand chiar sa o semnam)
Stiu ca in codul muncii spune ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Totusi aceasta miscare care a fost facuta mi se pare cam trasa de par si cumva semnarea acelei hartii te-ar obliga sa vii la munca ori de cate ori e nevoie?
Ore suplimentare in firma s-au mai facut,acea semnatura nu ar transforma optionalul in obligatoriu? Daca nu se semneaza de catre oameni ce se poate intampla ceva?
Pana acum astfel hartie nu a mai existat.Nu a fost necesara sau ITM-ul cere si astfel de hartii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:16, 15 Martie 2017
Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. (art.120 alin.2 C.mun.)

Prin urmare, semnarea acelei hartii inseamna ca angajatul si-a dat acordul pentru efecuarea de ore suplimentare.

Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Astfel, la un eventual control al ITM-ului, angajatorului va putea prezenta acordul salariatilor cu privire la efectuare de ore suplimentare.
În completare, aveți informațiile din Codul Muncii:
"rt. 114. [durata maxima a timpului de munca]
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani."

Așadar, în principal, media la 4 luni nu poate depăși 48 de ore/săptămână decât dacă în contractul colectiv de muncă aplicabil în unitate se prevede și se argumentează termenul maxim de 12 luni (în care media orelor/săptămână trebuie să se încadreze în cele 48 de ore).
Sa inteleg ca prin semnarea acordului poti fi obligat la prestarea de ore suplimentare chiar daca doresc sau nu?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Martie 2017
Nexus11, utilizator
Asa reiese din acea semnatura , insa nimeni nu va putea obliga sa semnati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de munca Alin-Stefan Alin-Stefan Buna ziua! In legea 53/2003 Art 114 (1) spune asa: Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna mitrea ileana mitrea ileana In societate se lucreaza non stop.Sunt 4 angajati cate un angajat pe post.Intra unul in concediu. Vreau sa stiu ceilalti 3 acopera si timpul de lucru al celui ... (vezi toată discuția)
Orele maxime de munca saptamanal adrian912 adrian912 Buna ziua . As dori daca ar putea cineva sa ma ajute cu un raspuns la intrebarea : Se poate lucra mai mult de 48 de ore legal , cu acordul partilor? cu ... (vezi toată discuția)