avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi

Joi, 10 aprilie, are loc evenimentul: Diurne 2025 - Regimul fiscal și juridic al indemnizațiilor pentru munca în deplasare. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept munca conform 448/2006
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept munca conform 448/2006

Buna seara !
As vrea sa stiu si eu la cate ore de munca am dreptul cinform legii in vigoare 448/2006.Tin sa mentionez ca fac parte din persoanele cu handicap accentuat.

Eu m-am uitat peste lege dar nu am vazut unde scrie la cate ore de munca am dreptul!

Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 15 Decembrie 2013
Art.112 C.mun. prevede :
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.


Art. 114 C.mun.
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare AvFM AvFM Avem o societate care deleaga angajatii pentru a-si desfasura activitatea pe platforme marine, unde se depaseste cu mult numarul de ore suplimentare prevazute ... (vezi toată discuția)
Calcul ore suplimenatre Radu Aura Radu Aura Am o neclaritate si va rog sa ma ajutati: La calculul orelor suplimentare se foloseste nr. de ora lucratoare din luna respectiva sau nr.de ore in medie pentru ... (vezi toată discuția)
Orele maxime de munca saptamanal adrian912 adrian912 Buna ziua . As dori daca ar putea cineva sa ma ajute cu un raspuns la intrebarea : Se poate lucra mai mult de 48 de ore legal , cu acordul partilor? cu ... (vezi toată discuția)