avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp de lucru legal pe zi intr-un call center in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp de lucru legal pe zi intr-un call center in Romania

buna ziua, as dori sa intreb care este timpul legal de lucru intr-un call center, avand in vedere ca lucrezi permanent in fata calculatorului cu castile pe urechi si raspunzi la telefon. multumesc. doresc un raspuns legal, insotit de articol de lege. multumesc
Cel mai recent răspuns: Catza , utilizator 21:01, 30 Noiembrie 2015
Codul Muncii Cuprins Art.112. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Codul Muncii

Art. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.


Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.

(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore
Persoanele care lucreaza in mod obisnuit in fata unui calculator trebuie sa beneficieze din partea angajatorilor de o serie de conditii optime de lucru, conform reglementarilor aflate in vigoare. Pe deasupra, acestia trebuie sa beneficieze in mod regulat de examene de vedere si, daca este cazul, de dispozitive de corectie.

Regulile referitoare la conditiile minime ce trebuie asigurate salatiatilor care lucreaza la calculator sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, care se aplica din octombrie 2006.

Angajatorii trebuie sa se asigure ca posturile de lucru (birourile) ale salariatilor respecta anumite conditii minime, astfel incat sa fie evitate, in principal, riscurile pentru vedere,problemele fizice si solicitarea mentala, conform actului normativ. Totodata, angajatii trebuie sa fie instruiti cu privire la folosirea postului de lucru inainte de a incepe efectiv o astfel de activitate.

In plus, lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, atat inainte de inceperea activitatii (la examenul medical pentru angajare), cat si ulterior (la intervale regulate) sau ori de cate ori apar tulburari de vedere cauzate de munca la calculator.

Acestia pot beneficia si de un examen oftalmologic, daca in urma examenului ochilor si al vederii reiese ca acest lucru este necesar. Iar in conditiile in care salariatii nu pot folosi dispozitive normale de corectie, acestia trebuie sa primeasca dispozitive speciale de corectie.

In alta ordine de idei, in HG nr. 1028/2006 este subliniat ca "angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare (ecranul calculatorului - n.r.) sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare".

Atentie! Examenele medicale la care sunt supusi salariatii si acordarea eventualelor dispozitive speciale de corectie se fac pe cheltuiala angajatorilor.

Salariatii trebuie sa aiba spatiu suficient si confort

Referitor laecranul calculatorului, in hotararea de Guvern se arata ca imaginea trebuie sa fie stabila si sa nu aiba straluciri/reflexii suparatoare. De asemenea, ecranul trebuie sa poata fi orientat si inclinat cu usurinta, dar trebuie sa existe si posibilitatea de a-l pozitiona pe un postament separat sau pe o masa reglabila.

Tastatura folosita trebuie sa fie inclinabila si separata de ecran, pentru a permite gasirea unei pozitii confortabile de lucru, astfel incat salariatii sa evite oboseala mainilor. Totodata, acestia trebuie sa aiba suficient spatiu in fata tastaturii pentru a-si sprijini mainile.

Biroul pe care se afla calculatorul trebuie sa aiba o suprafata putin reflectanta, dimensiuni adecvate si sa permita pozitionarea flexibila a ecranului, tastaturii, documentelor si echipamentului auxiliar.

In ceea ce priveste scaunul, acesta trebuie sa fie stabil, confortabil si sa asigure libertate de miscare. In plus, scaunul trebuie sa fie reglabil pe verticala (inclusiv spatarul), iar la cerere angajatii pot beneficia si de un reazem pentru picioare.

HG nr. 1028/2006 contine si prevederi referitoare la mediul de munca. Astfel, postul de lucru trebuie sa asigure salariatului un spatiu suficient, iluminatul trebuie sa fie satisfacator, iar birourile trebuie aranjate in functie de sursele artificiale de lumina, pentru a evita stralucirile si reflexiile suparatoare de pe ecran.

In fine, calculatoarele nu trebuie sa fie zgomotoase sau sa emane caldura in exces, iar radiatiile trebuie sa fie reduse la niveluri neglijabile.

Important! Programele folosite pe calculator trebuie sa fie, in principal, adaptate sarcinii de munca si usor de utilizat.


Sursa: www.avocatnet.ro/content/art...

p.s. Interventie moderator

Pe viitor, mentionati si sursa de unde ati preluat postarea.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca lucrez intr-un dispecerat si am in fisa postului atributia ... Eumircea Eumircea Daca lucrez intr-un dispecerat si am in fisa postului atributia sa urmaresc camerele video, monitoarele sunt pe un perete. Ce distanta fata de monitoare( sunt ... (vezi toată discuția)
Program operatori pc aura 48 aura 48 Bună ziua Aş vrea să ştiu care este programul de lucru pe zi pentru operatori PC ( pauze, program redus). Mulţumesc, (vezi toată discuția)
Lucru la calculator - reglementari ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca s-a mai atins subiectul (cel putin tangential). Totusi, imi este neclara problema pauzelor de relaxare a ochilor pentru cei care lucreaza la ... (vezi toată discuția)