avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parti comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parti comune

Instalaţiile de apă rece / caldă, de încălzire şi canalizare din subsol şi de pe verticală, până la intrarea în apartamente, inclusiv conducta tip “T”, de separaţie, sunt parti comune pentru care trebuie să se plateasaca reparatiile acestora . Care este norma / legea unde se stipuleaza acest lucru .Cine stabileste ca aceste instalatii sunt parti comune ?Unde se stabileste care sunt si care nu sunt partile comune ? Multumesc !
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
xp-kry, utilizator
Cel mai recent răspuns: xp-kry , utilizator 20:10, 30 Noiembrie 2015
Codul civil si Legea asociatiilor de proprietari.
daca cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 o sa conclutionati ca acele instalati reprezinta partea comuna si trebuie suportata de toti proprietari din bloc
Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari (H.G. nr. 1.588/2007)


Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
Partea comuna de instalatii din imobilele de locuit in comun este constituita de instalatia verticala sau orizontala pana la T-ul din care se deserveste consumatorul din proprietatea individuala
Multumesc , pentru raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducta apa rece-proprietate comuna elena_1234 elena_1234 Buna seara, Spuneti-mi daca conducta de apa rece de la bucatarie este proprietate comuna. Presedintele asociatiei spune ca nu si ca trebuie sa suportam ... (vezi toată discuția)
Plata femeii de serviciu angajata la asociatii de propietari buzaianuargi buzaianuargi buna ziua ,am o intebare legata de repartizarea salariului femei de servici ,pe nr.de persoane sau pe cota parte indiviza? (vezi toată discuția)
Plata personalului administrativ Ihornea54 Ihornea54 Plata personalului administrativ se face funcție de numărul de persoane sau in funcție de numărul de MP ai apartamentului? (vezi toată discuția)