avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acord pentru societate comerciala in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acord pentru societate comerciala in apartament

O societate comerciala poate functiona intr-un apartament doar cu acordul celorlalati proprietari? Care proprietari, de pe palier, scara, bloc? Ce acte normative se refera la asta?
De fapt situatia este: o casa parter si etaj curte comuna , parter proprietar A, etaj proprietar B. Poate A sa inchirieze spatiul unei firme indiferent de acordul sau dezacordul lui B? Ce ar putea sa faca B in cazul in care nu e de acord cu functionarea unei firme in imobil?
Cel mai recent răspuns: valiilie , utilizator 20:35, 1 Decembrie 2015
La infiintarea unei societati comerciale (s.r.l., s.a. etc) sau la deschiderea unui punct de lucru, in cazul in care spatiul destinat sediului social sau punctului de lucru face parte dintr-un imobil cu mai multe apartamente, respectiv are destinatie locativa initiala, va este necesar acordul asociatiei de locatari/de proprietari), precum si al vecinilor direct afectati.

Documentul trebuie sa contina:

semnaturile vecinilor direct afectati
semnatura presedintelui de asociatie
avizul comitetului executiv al asociatiei
stampila asociatiei
Mai poate fi intalnita situatia in care imobile cu mai multe apartamente,poate fi cazul atat al unor blocuri obisnuite, cat si al unor vile cu cateva apartamente, sa nu aiba constituita o asociatie de proprietar/locatari. In acest caz, va este necesara o declaratie a proprietarului spatiului, pe care doriti sa-l folositi in scop comercial cum ca, imobilul respectiv nu face parte din nici o asociatie de proprietari sau de locatari.
Acordul vecinilor direct afectati va fi, insa, necesar.
Multumesc mult. Pana aici e clar. Pun problema altfel:
Fiind 2 apartamente in vila, nu exista asociatie; deci A poate sa dea acea declaratie ca nu exista asociatie; deasemenea, fiind o adresa fara individualizarea apartamentului (doar strada/nr) nu va apare intrebarea de vecini direct afectati.
Intrebarea e atunci ce poate face B ulterior, pus in fata faptului implinit: sa reclame?/unde sa reclame?/sa faca actiune ?/pe ce motiv?/cu ce sanse?
Deschiderea punctului de lucru se face prin intermediul Registrului comertului. Printre inscrisurile solicitate de Registrul comertului este si un formular (se gaseste pe site-ul R.C.) ce trebuie completat. Pe acest formular trebuie sa-si dea acordul prin semnatura, cu datele personale, vecinul care este proprietarul celuilalt apartament din acea villa.
Fara acest formular Registrul comertului nu elibereaza actele, autorizatia de functionare... Daca totusi cineva a reusit sa "fenteze" R.C., vecinul poate reclama la autoritati si acestea vor lua masuri de intrare in legalitate. Se poate sesiza la Registrul comertului, la Politie, la Primarie....
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Sa aveti o seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere punct de lucru EliaMih EliaMih Buna ziua, Doresc sa deschid un punct de lucru reprezentand un birou de IT intr-un spatiu de birouri la parterul unui bloc. Mentionez ca spatiul este conceput ... (vezi toată discuția)
Acordul vecinilor sală jocuri de noroc Iesan Vasile Iesan Vasile Bună ziua, Recent la parterul blocului sa deschis o sală de jocuri de noroc (păcănele). Sunt vecini direct (perete comun) cu acest spațiu, zgomotul ... (vezi toată discuția)