avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Plata dividende microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Plata dividende microintreprindere

Buna ziua!
Daca in anul 2014 se realizeaza un profit de x lei de catre o microintreprindere si se hotareaste sa se plateasca in decembrie 2015 ce declaratie trebuie depusa la fisc? Se calculeaza si impozitul de 16% si se plateste in decembrie 2015?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 16:01, 20 Ianuarie 2016
Mai bine asteptati pana anul viitor sa le distribuiti, adica ma refer hotararea AGA sa fie cu data de 2016, la anul va fi doar 5% impozitul.

Cod fiscal de la 01.01.2016:

ART. 97 - Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii

(7) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare de către acţionari/asociaţi/investitori. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. În cazul dividendelor/câştigurilor obţinute ca urmare a deţinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor/asociaţilor/investitorilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câştig se plăteşte până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.


Si tot in 2016 nu se va datora contrib de asig soc de sanatate pentru dividende daca aveti salarii, pensii, etc cf art 176 Noul Cod Fiscal, ci doar de la 01.01.2017:

ART. 176 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din investiţii.

(7) În anul 2016, persoanele care realizează venituri din investiţii nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l), cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală.


ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate

(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuţi la art. 153, datorează, după caz, contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99;
c) venituri din activităţi independente, definite conform art. 67;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9);
e) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din investiţii, definite conform art. 91;
g) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 117;
i) indemnizaţii de şomaj;
j) indemnizaţii pentru creşterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare;
l) indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.



Daca nu, trebuie hot AGA cu data de 2015, declarati prin D100, si daca le platiti in dec 2015, termenul este 25.01.2016.

Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Din pacate Hotarirea AGA este din 2015... La declaratia 100 ce luna se trece? Si se plateste si contributie de asigurari de sanatate?
Se trece luna in care ati platit dividendele la asociati. Nu se plateste contrib de sanatate daca realizati alte venituri mentionate mai jos.

Cf Cod fiscal:

ART. 296^27 Contribuabilii

(1) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează şi de către persoanele care realizează venituri din:


b) investiţii;

(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I (salarii), venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1).


ART. 296^21 Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;

b) membrii întreprinderii familiale;

c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;

d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;

e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);

g) persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 71 alin. (1);

h) persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 71 alin. (2) şi (5);

i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Daca ma poate ajuta cineva si cu inregistrarile contabile aferente acordarii dividendelor...Sa presupunem ca suma profitului net care se acorda sub forma de dividende este de 5000 lei. Aceasta suma este o suma bruta din care se scade impozitul datorat 16% si actionarul va primi diferenta (5000 lei - imp datorat 800 lei = 4200 lei)? Va rog frumos. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
Goguvoinicu, utilizator
457=446=800 ;457=5311=4200.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic -venituri din dividende yme yme Buna ziua, Asociatul unic cu venituri doar din dividende ,este obligat la plata CASS, Multumesc, (vezi toată discuția)
Plata cas pe dividende laszlo0626 laszlo0626 vreau sa va intreb daca se plateste cas pentru dividende realizate pe anul 2013 .sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata. (vezi toată discuția)
Dividende neachitate miray miray Buna ziua, Suntem in urmatoarea situatie:Societatea noastra are de platit fostului asociat unic ( in prezent nu mai are aceasta calitate) dividende aferente ... (vezi toată discuția)