Buna seara, v-as ruga sa ma ajutati cu un raspuns: sunt intr-un proces de partaj pentru un bun achizitionat 100% de mine (un autovehicul). Am demonstrat in instanta cu acte si voi dovedi si cu martori acest lucru. Concomitent am avut si castig de cauza intr-o hotarare pentru a-mi vedea starea masinii care in momentul de fata este sechestrata la sot. Mentionez ca actele masinii si o parte din chei sunt la mine. Sotul mi-a luat din curtefara consimtamantul meu si a dus-o la parintii acestuia. Ulterior a parasit domiciliyul comun ceea ce a dus iremediabil la divort. In prezent sunt divortata. Intrebarea mea este: avand in vedere ca se afla pe rol un proces de partaj si lichidarea regimului matrimonial(casatorie care a fost de doar 7 luni), pot cere in instanta un sechestru asupra autoturismului, avand in vedere ca fostul sot mi-a atacat in instanta decizia instantei de-a ma deplasa cu executorul sa vad starea masinii? Mai mult decat atat exista riscul ca acel autoturism sa fie dezmembrat avand in vedere faptul ca fostul sot nu are venituri? Va multumesc anticipat!
Conform art. 951 Cpc sechestrul asigurător constă în indisponibilizarea bunurilor mobile sau/şi imobile urmăribile ale debitorului aflate în posesia acestuia sau a unui terţ în scopul valorificării lor în momentul în care creditorul unei sume de bani va obţine un titlu executoriu.
Conditiile infiintarii le regasiti in art.952 Cpc si sunt in sensul:
(1) Creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanţă este constatată în scris şi este exigibilă, poate solicita înfiinţarea unui sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale debitorului, dacă dovedeşte că a intentat cerere de chemare în judecată. El poate fi obligat la plata unei cauţiuni în cuantumul fixat de către instanţă
(2) Acelaşi drept îl are şi creditorul a cărui creanţă nu este constatată în scris, dacă dovedeşte că a intentat acţiune şi depune, odată cu cererea de sechestru, o cauţiune de jumătate din valoarea reclamată.
(3) Instanţa poate încuviinţa sechestrul asigurător chiar şi atunci când creanţa nu este exigibilă, în cazurile în care debitorul a micşorat prin fapta sa asigurările date creditorului sau nu a dat asigurările promise ori atunci când este pericol ca debitorul să se sustragă de la urmărire sau să îşi ascundă ori să îşi risipească averea. În aceste cazuri, creditorul trebuie să dovedească îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute la alin. (1) şi să depună o cauţiune, al cărei cuantum va fi fixat de către instanţă.
Nu cred ca indepliniti conditiile pt a putea solicita instituirea unui sechestru ci mai repede sa obtineti restituirea autoturismului intr-o procedura urgenta.
Buna seara.
procesul de partaj are ca obiect doar acest bun mobil, autovehiculul care este bun propriu al dvs?
in caz afirmativ cred ca procesul este gresit.. nu puteti cere partajarea unui bun care este al dvs in proportie de 100% #-o
cineva v-a indrumat gresit sa faceti o astfel de actiune. trebuia sa cereti restituirea autovehiculului, nu partajarea acestuia.
Daca au cumparat masina in timpul casatoriei , bunul e comun, abia in acest proces urmeaza sa faca dovada ca e banii cu care a achizitionat masina sunt proprii sau faptul ca fostul sot nu a avut vreo contributie.
Poate e cazul unui proces de constatare ca bunul este propriu, depinde de caz.
Bunul e considerat comun si pretinde ca eu nu am nicio contributie. Am depus in instanta dovada fondurilor banesti cu care am achizitionat autoturismul si voi aduce si probe testimoniale prin care voi dovedi ca pana si buchetul de mireasa mi l-am cumparat tot eu. El nu a contribuit cu niciun leu la aceasta casnicie si cu atat mai mult la cumpararea unui autoturism! Avand in vedere ca este un avocat in baroul Bota va incerca mereu sa ma sicaneze pe parcursul procesului de partaj, din aceasta cauza vreau sa va intreb daca pot cere sechstrul asigurator pe masina sau restituirea in integrum a autoturismului la o terta persoana pana la sfarsitul procesului (care va dura cred mai mult de un an).