avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals intelectual
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals intelectual

Sunt secretar intr-o unitate scolara, in urma unei adrese primite de la Judecatorie , prin care ne solicitau veniturile nete pe ultimile 6 luni ale unui domn profesor din unitate, pentru majorarea pensiei alimentare , am eliberat Judecatoriei o adeverinta cuprinzand veniturile realizate ( ceea ce primeste omul in mana) fara popririle existente ( Car, sindicat si pensia alimentara). S-a depus plangere penala de catre fosta sotie a domnului profesor.Am fost audiata de catre politie si de catre procuratura, incadrandu-mi fapta la art.289, fals intelectual.Adeverinta eliberata a fost eliberata pe baza copiilor statelor de plata , parafate de catre contabilul si directorul scolii. Sumele sunt reale dar nu sunt veniturile nete ( din venit brut se scad darile catre stat si rezulta venitul net dupa care se scad popririle – iar in cazul d-l prof. pensia alimentara rezultand restul de plata – pe care l-am copiat in aceea adeverinta).
Pentru postul de secretar nu se cer studii de specialitate. Se emit adeverinte de catre serviciul secretariat datorita faptului ca tot noi facem si salariile ( introduc pe baza pontajelor datele in calculator-dupa care se listeaza si se duc la serviciul contabilitate pentru viza de control preventiv).
As dori sa stiu ce pot sa patesc pentru ca la politie mi s-a spus ca sunt vinovata fara intentie ( art.???) iar cand am fost audiata de procuror la fals intelectual. Declaratia este data in sensul ca nu ma consider vinovata ca nu stiam ca venitul net cuprinde si poprirea (pensia alimentara).
Cel mai recent răspuns: uta72 , utilizator 12:56, 17 Septembrie 2011
Cred ca veti beneficia de unele circumstante atenuante, in plus se va tine cont de mai multi factori , astfel incat, in opinia mea, poate fi inlocuita raspunderea penala si ati putea primi cel mult o amenda administrativa, in baza art. 18 indice 1 C. penal
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
va multumesc pentru raspunsul promt! dar sunt pesimista dupa audierea in fata procurorului.
Da. Infractiunea de fals intelectual exista. Nu stiu daca dvs. in schimb ,aveati dreptul sa eliberati acea adeverinta.Cred ca vati depasit atributiunile de serviciu.Daca adeverinta a fost semnata si de conducatorul unitati de invatamint si de contabil, atunci situatia se schimba.
daca reclamatia penala este retrasa , inceteaza urmarirea mea penala?
Ultima modificare: Duminică, 26 Iulie 2009
uta72, utilizator
In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile de catre persoana vatamata, retragerea acesteia are ca efect inlaturarea raspunderii penale. Nu aceasta este insa situatia in cazul infractiunii de "fals intelectual".
Dupa cum v-am raspuns pe un alt topic, din cele relatate, in cazul dvs. opinia mea este ca nu sunt intrunite conditiile pentru a exista aceasta infractiune.
Va redau mai jos dispozitiile din Codul penal:

Falsul intelectual
"Art. 289. - Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Tentativa se pedepseşte. "

Alte discuții în legătură

Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)
Decizie de concediere costel58 costel58 In baza caror articole din codul penal poate fi facuta o plangere pentru existenta intr-o decizie de concediere a unor neadevaruri si impejurari inexistente ? (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)