avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals intelectual
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals intelectual

Sunt secretar intr-o unitate scolara, in urma unei adrese primite de la Judecatorie , prin care ne solicitau veniturile nete pe ultimile 6 luni ale unui domn profesor din unitate, pentru majorarea pensiei alimentare , am eliberat Judecatoriei o adeverinta cuprinzand veniturile realizate ( ceea ce primeste omul in mana) fara popririle existente ( Car, sindicat si pensia alimentara). S-a depus plangere penala de catre fosta sotie a domnului profesor.Am fost audiata de catre politie si de catre procuratura, incadrandu-mi fapta la art.289, fals intelectual.Adeverinta eliberata a fost eliberata pe baza copiilor statelor de plata , parafate de catre contabilul si directorul scolii. Sumele sunt reale dar nu sunt veniturile nete ( din venit brut se scad darile catre stat si rezulta venitul net dupa care se scad popririle – iar in cazul d-l prof. pensia alimentara rezultand restul de plata – pe care l-am copiat in aceea adeverinta).
Pentru postul de secretar nu se cer studii de specialitate. Se emit adeverinte de catre serviciul secretariat datorita faptului ca tot noi facem si salariile ( introduc pe baza pontajelor datele in calculator-dupa care se listeaza si se duc la serviciul contabilitate pentru viza de control preventiv).
As dori sa stiu ce pot sa patesc pentru ca la politie mi s-a spus ca sunt vinovata fara intentie ( art.???) iar cand am fost audiata de procuror la fals intelectual. Declaratia este data in sensul ca nu ma consider vinovata ca nu stiam ca venitul net cuprinde si poprirea (pensia alimentara).
Cel mai recent răspuns: uta72 , utilizator 12:56, 17 Septembrie 2011
va multumesc pentru ajutorul acordat.
Aratati procurorului faptul ca nu a existat o rea credinta din partea dvs.in intocmirea si eliberarea adeverintei.Aratati de asemenea ca nu aveati cunostinta de existenta popririi,motivand ca aceste popriri sunt comunicate catre conducerea unitatii,ulterior acestea ajungand la serviciul financiar ( contabil) care opera in statele de plata retinerea,si care nu a ajuns la dvs..In sprijinul celor afirmate,solicitati procurorului de caz audierea contabilei ,precum si a directorului scolii,iar daca exista contradictii intre declaratiile lor,solicitati efectuarea unei confruntari.In alta ordine de idei ,nu exista fals intelectual din culpa (cel putin in practica judiciara).Dvs.nu ati enuntat in mod direct in cuprinsul adeverintei ca profesorul are sau nu are popriri,ci v-ati referit doar la salariul net,la cererea acestuia.In opinia mea,incadrarea corecta ar fi ''NEGLIJENTA IN SERVICIU'' ,dar si in acest caz ca si in cazul infractiunii de fals intelectual,vazand circumstantele,precum si prejudiciul minim,inclin sa cred ca procurorul va opta pentru amenda administrativa,care nu se trece in cazierul judiciar.
uta72 a scris:

daca reclamatia penala este retrasa , inceteaza urmarirea mea penala?


Infractiunea nu e una dintre cele al carei pericol social e unul scazut , asa incat legiuitorul nu a prevazut ca plangerea penala prealabila, care poate fi retrasa , se reprezinte un mod de sesizare.
Odata depusa plangerea , care nu se confuda cu plangerea penala prealabila , vor fi efectuate in mod, obligatoriu , acte de cercetare.
Deci nu va fi , nicidecum , retrasa .
Politistul v-a spus ca ati gresit, dar fara INTENTIE. Intentia este unul din elementele constitutive ale infractiunii. Prin urmare, daca nu se va putea dovedi ca dvs. ati savarsit fapta cu intentie, nu putem vorbi de existenta unei infractiuni, si implicit despre raspunderea penala. Dar mai sunt alte aspecte de discutat aici.

1. Ati eliberat si semnat un document ce continea informatii pe care din punct de vedere al pregatirii dvs. nu aveati calitatea sa il eliberati ( ca si cum ati spune ca sunteti avocat dar dvs. nu ati facut facultatea de drept, nu puteti sa demonstrati acest lucru cu o diploma atestata, si in plus mai mergeti si in instanta de judecata unde depuneti inscrisuri cu semnatura dvs. ca "avocat") si mai mult sa il semnati. Puteti fi incadrata la infractiunea de exercitarea fara drept a unei profesii fapta prevazuta si pedepsita de art. 281 Cod Penal.


Art. 281. - Exercitarea fãrã drept a unei profesii

Exercitarea fãrã drept a unei profesii sau a oricãrei alte activitãti pentru care legea cere autorizatie, ori exercitarea acestora în alte conditii decât cele legale, dacã legea specialã prevede cã sãvârsirea unor astfel de fapte se sanctioneazã potrivit legii penale, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 1 an sau cu amendã.

Intrebarea este cuma permis acest lucru persoana care a fost imputernicita cu viza de control financiar preventiv ? Sau persoana care asigura evidenta contabila la serviciul dvs. Teoretic daca puteti demonstra ca vi s-a stabilit in scris ca sarcina de serviciu acest lucru, este posibil sa raspunda doar persoana care conduce compartimentul financiar contabilitate, dar nu este si obligatoriu, dvs. putand raspunde solidar cu aceasta.


2. Chiar daca plangerea a fost depusa doar pt savarsirea unei singure infractiuni, in momentul declansarii urmaririi penale, aceasta se extinde asupra tuturor faptelor si a tuturor faptuitorilor, procurorul avand competenta schimbari incadrarii faptei initiale si stabilirea si a altor incadrari pt eventuale alte infractiuni savarsite.
Astfel, avand in vedere faptul ca adeverinta eliberata de dvs. a fost solicitata de catre instanta de judecata, mai puteti fi incadrata si la savarsirea urmatoarelor infractiuni prevazute si pedepsite de codul penal :


Art. 289. – Falsul intelectual

Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de cãtre un functionar aflat în exercitiul atributiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurãri necorespunzãtoare adevãrului ori prin omisiunea cu stiintã de a insera unele date sau împrejurãri, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Tentativa se pedepseste.



Art. 290. - Falsul în înscrisuri sub semnãturã privatã

Falsificarea unui înscris sub semnãturã privatã prin vreunul din modurile arãtate în art. 288, dacã fãptuitorul foloseste înscrisul falsificat ori îl încredinteazã altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.

Tentativa se pedepseste.



Art. 291. - Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnãturã privatã, cunoscând cã este fals, în vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, si cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã când înscrisul este sub semnãturã privatã.



Art. 292. - Falsul în declaratii

Declararea necorespunzãtoare adevãrului, fãcutã unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitãti dintre cele la care se referã art. 145, în vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurãrilor, declaratia fãcutã serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã.


Sa speram ca nu o sa fie asa.

Pentru cei care au urmarit acest mesaj. Multumesc tuturor care m-au ajutat cu sfaturi. Ieri s-au implinit doi ani si doua luni de la inceperea acestui proces. In sfarsit mi-a venit comunicarea cu scoaterea de sub urmarire penala fara acuzatii . A fost un drum lung care a necesitat bani si multe nopti nedormite. Concluzia este ca nu as fi reusit daca implicarea mea nu ar fi fost aproape 100% si aici ma refer la documentare si da, pana la urma..a trebuit sa invat cum sa ma apar singura. Rolul avocatului este primordial, asta daca ai norocul sa intalnesti persoana potrivita. Va multumesc inca o data pentru tot. Sanatate la toti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)
Decizie de concediere costel58 costel58 In baza caror articole din codul penal poate fi facuta o plangere pentru existenta intr-o decizie de concediere a unor neadevaruri si impejurari inexistente ? (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)