Buna dimineata. As avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatorul lucru: In perioada 1966 - 1969 am urmat cursurile unei scoli profesionale, in acest sens detin contractul de ucenicie pe perioada respectiva, carnetul de muncitor calificat si diploma de absolvire a scolii. Eu imi amintesc sigur ca pe perioada respectiva am fost si platit dar oare acuma ar trebui sa demonstrez acest lucru (ca am fost platit si ca s-a virat de catre intreprindere CAS la stat) ca sa mi se considere vechime in munca. Cred ca mi-ar fi destul de dificil sa demonstrez asa ceva tinand cont ca acea intreprindere nu mai exista si nu stiu in momentul de fata de catre cine a fost preluata arhiva. Adresez aceasta intrebare deoarece ma induce in eroare Decizia ICCJ nr. 18/2015 care zice ca mi se considera vechime in munca doar daca am fost ucenic cu plata. Acesta este Dispozitivul deciziei:
"Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, in interpretarea si aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) si art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:
Perioada in care o persoana a fost ucenic cu plata si a urmat cursurile unei scoli profesionale:
1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerata stagiu de cotizare daca ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurari sociale;
2. intre 1 ianuarie 1949 si 1 ianuarie 1954 va fi considerata vechime in munca, indiferent daca in privinta ucenicilor a existat obligatia virarii contributiilor la fostele case de asigurari sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai in masura in care s-a cotizat la fostele case de asigurari sociale;
3. dupa 1 ianuarie 1954 si pana la 1 aprilie 2001 va fi considerata stagiu de cotizare si vechime in munca perioada practicii in productie.
Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva :hugall: