avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Scoala profesionala ca stagiu de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Scoala profesionala ca stagiu de cotizare

Daca o persoana a facut scoala profesionala cu durata de 2 ani la "Scoala profesionala de pe langa intreprindere Autobuzul" din Bucuresti, iar la terminarea acesteia a fost incadrata in munca la intreprinderea Autobuzul i se ia in considerare ca si stagiu de cotizare perioada in care a urmat cursurile acelei scoli?
Ma intereseaza in mod special interpretarea deciziei nr.18/2015 a ICCJ.
Va multumesc pentru amabilitate.
Sarbatori Fericite!
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2015
me_magiciano, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 12 Iunie 2021
Decizia nr.18/2015 a ICCJ nu are cum sa mai fie altfel interpretata . In acest caz avem :

Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată și a urmat cursurile unei școli profesionale:
1. anterior datei de 1 ianuarie 1949 va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fos tele case de asigurări sociale;

2. între 1 ianuarie 1949 și 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privința ucenicilor a existat obligația virării contribuțiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în mă sura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;

3. după 1 ianuarie 1954 și până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare și vechime în muncă perioada practicii în producție.
Perioada a fost 1973-1975. A facut practica in uzina, 2 zile pe saptamana, a primit imbracaminte la inceput de an, bursa lunara, 3 mese pe zi si cazare. Insa are doar diploma care atesta ca a devenit muncitor calificat. A semnat un contract la inceputul scolii profesionale insa pe acela nu il are. Din cate am inteles daca renunta la scoala sau nu se angaja in intreprindere trebuia sa restituie o anumita suma de bani.
Acea perioada se ia in considerare ca si stagiu de cotizare?
Din pacate, mie mi-a respins si Casa de Pensii si Tribunalul cererea de recalculare a pensiei, in baza Deciziei ICCJ nr. 18/2015.
In perioada 1985 1987 am facut scoala profesionala in bucuresti la intreprinderea electroaparataj,mentionez ca sunt pensionar din 2015 dar in dosar nu am trecut acest lucru ,am acasa diploma de absolvire a scolii profesionale si vreau sa stiu daca ma prezint la casa de pensii cu aceasta diploma mi se ia in considerare la dosar ca vechime in munca,va multumesc


Barbu ion a scris:

In perioada 1985 1987 am facut scoala profesionala in bucuresti la intreprinderea electroaparataj,mentionez ca sunt pensionar din 2015 dar in dosar nu am trecut acest lucru ,am acasa diploma de absolvire a scolii profesionale si vreau sa stiu daca ma prezint la casa de pensii cu aceasta diploma mi se ia in considerare la dosar ca vechime in munca,va multumesc
Mentionez ca intreprinderea electroaparataj sa desfiintat

Alte discuții în legătură

Sotia mea a terminat școala profesionala de 1 an și jumătate ... ReluBadoiut ReluBadoiut Sotia mea a terminat școala profesionala de 1 an și jumătate în 1983,la ,,Industrial 14\"care aparținea de ,,Steaua Rosie\" București. Întrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,as dori sa întreb ca sa beneficiez de profesionala ... Marius Buciu Marius Buciu Buna ziua,as dorii sa întreb ca sa beneficiez de Profesionala la pensie ce acte sunt necesare,înafara de Diploma?Multumesc. (vezi toată discuția)
De ce scoala profesionala de ucenici nu se pune ca vechime in ... Bibi29 Bibi29 De ce scoala profesionala de ucenici nu se pune ca vechime in munca desi curtea constitutionala a dat legal in2015 ca vechime in munca. Am dat in judecata si ... (vezi toată discuția)