as dori sa va intreb daca mai este nevoie ca o sentinta definitiva data pe dreptul muncii, sa fie incuviintata de instanta, inainte ca ea sa fie executata? (precizez ca am castigat un proces pe dreptul muncii, fostul angajator trebuie sa imi plateasca salariile restante, etc si ca deja am trimis, din proprie initiativa o adresa la debitor cf art. 277 Codul Muncii - sentina s-a comunicata partilor si nu s-a facut recurs deci este si irevocabila).
Daca am trimis aceasta adresa si ea trebuie totusi sa fie incuviintata in avans de instanta, ma afecteaza cu ceva pe mine ca si creditor?
Care ar fi pasii executarii efectuate de un executor judecatoresc? Stiti cumva daca se semneaza ceva contract cu executorul sau in baza a ce se achita onorariul acestuia?
Hotaririle obtinute ca urmare a solutionarii litigilor de munca sunt executorii ca atare legalizati hoyarirea si notificati angajatorul sa se conformeze acesteia, in caz de refuz puteti apela la executorul judecatoresc, iar cheltuielile de executare vor fi suportate de debitor.
Inainte de a merge la executor incercati intai sa le trimiteti o notificare cu posta sau direct prin registratura societatii, prin care sa le comunicati ca aveti titlu executoriu sentinta pronuntata iar in masura in care nu isi indeplinesc obligatia veti proceda la executarea silita.
Este benefica aceasta solutie intrucat ei vor fi scutiti astfel de plata ch de executare iar dvs de avansul de onorariu pe care trebuie sa-l platiti executorului si timpul efectiv pe care trebuia sa-l asteptati in derularea procedurii de executare.
In caz contrar, mergeti si investiti cu formula executorie sentinta iar apoi la un executor pt a o pune in executare.
Revin in completarea raspunsului formulat anterior: Toate titlurile executorii sunt puse in executare doar cu incuviintarea prealabila a instantei de judecata data in conditiile art. 373, indice 1 C.pr.civ.
Angajatorul este obligat sa va efectueze aceasta plata in termen de 15 zile.de la data la care ati trimis solicitarea de a va plati drepturile salariale. Daca nu o face atunci apelati la executarea silita a acesteia.
Incuviintarea data de instanta nu va afecteaza cu nimic pe dvs. Este doar o procedura.
Nu sentinta sau adresa este incuviintata de instanta. Incuviintarea data de instanta este doar pentru executarea silita, adica in situatia in care angajatorul nu-si executa de buna voie obligatia stabilita prin sentinta, si dvs apelati la executarea acesteia prin executorul judecatoresc. Procedura e asa. Mergeti si legalizati hotararea, daca este cazul o si investiti cu formula execuorie ( daca este data pe fond nu este cazul sa o si investiti ). Apoi mergeti la un executor judecatoresc, cu care veti incheia un contract. Mai completati la fata locului un proces verbal in care mentionati ce anume doriti sa executati si sub ce forma. Executorul va preia dosarul si va trimite la instanta solicitarea de incuviintare a executarii silite care se va face printr-o incheiere de sedinta. Dupa ce va primi incuviintarea de executare silita acesta ii va va chema sa faceti un alt proces verbal, apoi ii va trimite o notificare angajatorului si se va astepta 10 zile. Daca dupa ce au trecut aceste 10 zile angajatorul nu v-a achitat drepturile banesti, se va trece la executarea silita prin porpire, adica ii va bloca conturile. :P