avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in timpul sarcinii

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 3 luni, angajatorul a fost anuntat de cateva saptamani, din nefericire a avut loc un eveniment neasteptat destul de grav la locul de munca, savarsit de o colega, care si-a asumat vina in totalitate, in schimb eu fiind superiorul ei direct si avand atributii de verificare, care din pacate nu le-am exercitat intocmai ca la procedura, voi fi si eu chemata in comisia disciplinara, am fost anuntata deja si din ceea ce am inteles ca sunt sanse foarte mari sa fiu concediata! Aveti idee daca este permis acest lucru si daca da cum as putea evita asta, as dori sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului timp de doi ani?!
Si care mai sunt reglementarile cu privire la suma(indemnizatia) data in cei doi ani de stat cu copilul?
Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:19, 4 Decembrie 2015
1. Codul Muncii prevede la art.60 urmatoarele :
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 60 din Codul muncii instituie, pentru situaţiile expres reglementate, interdicţia temporară a concedierii salariaţilor, iar nu înlăturarea temporară a producerii efectelor acesteia. Aşadar angajatorul nu poate dispune concedierea dacă s-a produs unul din cazurile respective, urmând să se suspende efectele concedierii până după încetarea cazului. Dacă angajatorul a dispus concedierea, aflând apoi despre existenţa cazului de interdicţie, soluţia corectă constă în revocarea deciziei de concediere şi emiterea unei noi decizii după ce a încetat cazul ce a determinat interdicţia. (Ion Traian Stefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 501)

2. Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Prin urmare, incetarea raportului de munca ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului nu poate interveni pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.

Salariata gravida poate fi concediata numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. - art.60 alin.2 C.mun.

Este greu de anticipat ce va face un astfel de angajator. Insa probabil ca va decide concedierea dvs . In acest sens:
- puteti beneficia de somaj. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC. Perioada somajului va fi suspendata pe durata acestor concedii si se va relua la terminarea lor.

- aveti dreptul sa contesati decizia angajatorului laTribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea in justitie este scutita deplata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar.

3. OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă:
Art. 21

(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c - salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

4. Legea nr.202/2002
Art.10

.......
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Prin urmare, exista trei acte normative care prevad ca o salariata gravida nu poate fi concediata, decat motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Textele de lege nu fac vreo diferenţiere în raport de motivul concedierii, astfel încât este incident în toate cazurile de concediere reglementate de lege, indiferent dacă sunt sau nu în legătură cu persoana salariatului.

Singurele exceptii de la regula sunt in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

5. Unei persoane gravide se pot aplica celelalte sanctiuni prevazute de Codul Muncii.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina vgeorge vgeorge Bună ziua. Lucrez la o societate comercială de vreo 2 ani. Am o întrebare: dacă rămân insărcinată și înștiițez patronul mă poate concedia? Dar ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajata insarcinata? molly27 molly27 Buna ziua, Avem o angajata insarcinata (a adus si adeverinta medicala),doar ca nu isi mai dovedeste aptitudinile pentru postul ocupat. (este croitoreasa si nu ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)