avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

In ce conditii poti sa lucrezi atunci cand esti somer. Poti lucra cu contract de mandat sau conventie civila de prestarii servicii in cazul in care venitul este sub 500 lei/luna (suma care reprezinta ISR) ? Sau daca esti somer inregistrat nu poti sa lucrezi in nici-un fel? Este vreo reglementare legala in acest sens? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2015
standan54, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:27, 4 Decembrie 2015
Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca :
art.15
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
...

Prin urmare, activitatile pe care le puteti desfasura pe durata somajului sunt cele mentionate mai sus , iar cuantumul veniturilor nu trebuie sa depaseasca 500 lei (valoarea actuala a indicatorului social de referinta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer cu venit lunar valhuman valhuman un somer poate avea venituri sub 500 ron lunar ca agent servicii client in mass media? (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatie somaj? filipf16 filipf16 daca am fost disponibilizt cu articol de somaj pot beneficia de indemnizatie de somaj daca mai lucrez la alt angajator cu carte de munca doua ore pe zi si am ... (vezi toată discuția)